Russische Dwerghamster
Home De Russische DwerghamsterTe Koop De Russische DwerghamsterKoppels De Russische DwerghamsterHamsterforumHamster WebshopBlog De Russische DwerghamsterLeuke Links De Russische DwerghamsterGastenboek De Russische Dwerghamsterhamster nieuwsContact De Russische Dwerghamster
HUISVESTING
Aanschaf
Huisvesting
Benodigdheden
Loopradjes
Bodembedekking
VERZORGING
Omgang
Verzorging
Vacht
Kleuren
VOEDING
Voeding
Hamsteren
GEDRAG
Gedrag
Gedrag v/s kleur
Bijten
Snelle Hamster
Gedragsfasen
Communicatie
VOORTPLANTING
Voortplanting
Fokt niet
Oeps Nestje
Complicaties
Geslacht
Inteelt
Genetica
Kleurcodes
De kleinste
GEZONDHEID
Gezondheid
Signalement
Anatomie
Diabetes
Gewicht & Lengte
OVERIGE
Herkomst
Keuringen
Hamstersoorten
Hamster weetjes

VERZORGING VAN DE RUS

russische dwerghamster badeendDe verzorging van een hamstertje is zeer eenvoudig. De dagelijkse verzorging beperkt zich tot het voeren, de verversing van het drinkwater, de controle op de voerresten en het spelen of los laten rondlopen.

Hamsters vinden het geweldig als ze er ‘s avonds even uit mogen. Je moet wel goed uitkijken dat ze nergens vanaf vallen.

Als je hamsterwatten gebruikt (niet aan te raden, omdat ze gevaarlijk kunnen zijn) moet je deze om de 2e week vervangen. Het beste is om wc papier te gebruiken als nestmateriaal, deze moeten ook om de 2 weken vervangen worden.

russische dwerghamster verzorgingHet verblijf moet je minstens een keer per 2 weken helemaal schoonmaken. Als het een kleine kooi is moet je dit iets vaker doen. De ‘toilethoek’ moet wat vaker schoongemaakt worden, ongeveer een keer per twee of drie dagen. Er zijn ook speciale bakjes voor de toilethoek te verkrijgen in de dierenwinkel. Je hamster zal zijn behoefte dan daar in doen. Helaas zijn niet alle hamsters even zindelijk, ze kiezen hun toiletplekje al snel uit en het hoeft niet altijd de plek te zijn die jij voor ze hebt voorbereid. Veel Russische Dwerghamster doen hun behoefte net zo graag in hun ren radje of huisje.

 

TANDJES EN NAGELTJES

Het is ook verstandig om maandelijks even de tandjes en nageltjes te bekijken.
Hamstertjes moeten hun nagels en tanden kunnen slijten.

De tandjes

Voor de tandjes is het vrij eenvoudig, je kunt hiervoor speciaal voer aanschaffen of een knaagsteentje in het kooitje leggen. Laat het knaagsteentje niet langer dan 1 a 2 dagen in het verblijf liggen. Het is niet altijd gezond voor Koop uw Hamster artikelen eenvoudig bij DRD Pets, de online Hamster Webshop voor uw Hamster. Voor artikelen voor uw Hamster bent u in onze hamster webshop op de juiste plaats. U vindt hier verschillende soorten en merken voor een aantrekkelijke prijs. Trixie, Karlie, Europet, Ferplast e.a. Bestellen gaat eenvoudig en snel in onze hamster webshop.het diertje als hij te veel van de stoffen die in het steentje zijn verwerkt binnen krijgt (o.a. zout). Vaak is het knagen aan tralies of andere voorwerpen in de kooi een seintje dat je hamster behoefte heeft aan iets waar hij zijn tandjes aan kan slijten. Je kunt ook stukken hout van een Wilg geven. Deze takken bevatten geen toevoegingen die je hamster kunnen schaden en zijn geheel natuurlijk. De dieren vinden het daarnaast ook lekker om aan te knagen.

Te lange tanden

Als er een probleem is met de tandjes omdat ze bijvoorbeeld te ver doorgroeien dan kun je de volgende symptomen verwachten:

 • Minder of geen eetlust
 • Kwijlen
 • Nare geur uit het bekkie

Je kunt hier een handleiding bekijken over hoe je te lange tandjes bij een dwerghamster moet verzorgen.

De Nageltjes

Wat de nageltjes betreft, deze slijten vaak doordat het diertje over ruwe ondergronden/voorwerpen loopt/klimt. Het kan zijn dat jouw hamstertje hier geen of te weinig mogelijkheden voor heeft en daardoor te lange nageltjes krijgt. Wat je dan kunt doen is het volgende:

De Stoeptegel

Leg een stuk stoeptegel in de kooi. Het diertje zal er een paar keer overheen lopen en daarbij zijn nageltjes slijten.


Je hoeft de tegel niet altijd in het kooitje te laten, alleen als je merkt dat het nodig is, maar let er wel op dat je hamstertje er niet aan gaat knagen dit kan slecht voor zijn tandjes zijn. Je kunt ook speciale hamsterspeeltjes zoals klimtorens in het verblijf zetten. Dit geeft veel variatie en plezier en daarnaast is het nog goed voor de nageltjes. Veel hamsterspeeltjes zijn tevens heel geschikt om aan te knagen.

nagelsteen elmatoelmato nagelsteen

De Elmato nagelsteen (hierboven op de foto te zien) is echt ideaal voor het slijten van de nageltjes van je hamster. Helaas is de steen niet meer verkrijgbaar, maar er zijn wel soortgelijke huisjes die de nageltjes helpen te slijten.terracotta hamster huis

Bijvoorbeeld terracotta huisjes. Deze huisjes hebben een ruw oppervlak. Als je hamster eroverheen klimt dan slijt hij zijn nageltjes. Het is aan jou om het huisje op een creatieve manier in het verblijf te zetten en het hamstertje aan te zetten tot klimmen, dus bijvoorbeeld onder een plateau, zodat hij via het huisje naar zijn plateau moet.

Wat verder nog heel goed kan werken om de nageltjes te slijten is een klimtoestel in het verblijf te zetten. Je hebt ze tegenwoordig in alle soorten en maten.

De Nagelschaar

Koop uw Hamster artikelen eenvoudig bij DRD Pets, de online Hamster Webshop voor uw Hamster. Voor artikelen voor uw Hamster bent u in onze hamster webshop op de juiste plaats. U vindt hier verschillende soorten en merken voor een aantrekkelijke prijs. Trixie, Karlie, Europet, Ferplast e.a. Bestellen gaat eenvoudig en snel in onze hamster webshop.Mochten bovengenoemde tips allemaal niet helpen, dan moet je de nageltjes gaan knippen. Het klinkt erger dan het is hoor. Voor het knippen van de nageltjes kun je een eigen nagelschaartje gebruiken, maar je kunt ook een speciaal Knaagdier Nagelschaartje kopen. Het voordeel van een knaagdier nagelschaartje is dat deze rekening houdt met ronde nagels, dat doen onze schaartjes niet. Je moet wel heel goed uitkijken dat je niet in het leven knipt, dat is namelijk heel erg pijnlijk! Je moet in de regel het lichtste puntje van de nagel afknippen.

Kijk ook even bij omgang.

 

DE VACHTVERZORGING

hamster in rollend in zandbakjeDe meeste Russische Dwerghamstertjes vinden het heel fijn om eens in de paar dagen een lekker chinchilla zandbad te nemen. Door zo’n zandbad kan je hamstertje zijn vacht mooi zacht en schoon houden. Hij zal het in de meeste gevallen heerlijk vinden om in het zand te rollebollen.

Zand heeft een schurende en reinigende werking, dit houdt de vacht mooi en schoon. Daarnaast werkt het zand verkoelend wat fijn is tijdens warmere dagen.

Kijk eens naar het onderstaande filmpje hoe leuk hamstertjes in chinchillazand kunnen badderen :)

Gebruik echter geen schelpenzand voor het zandbakje. Schelpenzand is te scherp voor zowel de huid als de vacht. Gewone aarde/zand uit de tuin is ook af te raden, je weet immers nooit wat er in heeft gezeten of in zit (mest, luisjes, mijten en/of ander parasietjes en ongedierte).

zandbadje


Er zijn speciale zandbakjes in de winkel verkrijgbaar waar je het zand in kan doen maar je kunt ook zelf iets in elkaar knutselen en het zand bijvoorbeeld in een (halve) kokosnoot doen.
Net als de wc hoek  zal de ene hamster het zandbakje alleen als zandbad gebruiken om lekker in te badderen terwijl de andere hamster er zijn toilet van maakt en al zijn behoeftes in doet. Het kan ook zijn dat je hamster het zandbadje gebruikt als zowel toilet en badje. Mocht het zo zijn dat je hamster zijn plasjes er ook in doet dan is dat op zich geen ramp. Je zult het zandbadje alleen iets vaker moeten verschonen.

Een nadeel van een zandbad kan zijn dat je hamster zand in zijn oog krijgt. Mocht dit gebeuren wrijf er dan niet in maar spoel het oogje om met (gekookt en afgekoeld) water en laat het rustig genezen. Het oogje kan rood en (half)dicht zijn. Als je het niet vertrouwd ga dan even langs de dierenarts.

Wat heb je nodig im een zandbakje voor je hamster te maken?

 1. Een schaaltje of wc'tje.
 2. Chinchilla zand

Koop uw Hamster artikelen eenvoudig bij DRD Pets, de online Hamster Webshop voor uw Hamster. Voor artikelen voor uw Hamster bent u in onze hamster webshop op de juiste plaats. U vindt hier verschillende soorten en merken voor een aantrekkelijke prijs. Trixie, Karlie, Europet, Ferplast e.a. Bestellen gaat eenvoudig en snel in onze hamster webshop.Koop uw Hamster artikelen eenvoudig bij DRD Pets, de online Hamster Webshop voor uw Hamster. Voor artikelen voor uw Hamster bent u in onze hamster webshop op de juiste plaats. U vindt hier verschillende soorten en merken voor een aantrekkelijke prijs. Trixie, Karlie, Europet, Ferplast e.a. Bestellen gaat eenvoudig en snel in onze hamster webshop. Koop uw Hamster artikelen eenvoudig bij DRD Pets, de online Hamster Webshop voor uw Hamster. Voor artikelen voor uw Hamster bent u in onze hamster webshop op de juiste plaats. U vindt hier verschillende soorten en merken voor een aantrekkelijke prijs. Trixie, Karlie, Europet, Ferplast e.a. Bestellen gaat eenvoudig en snel in onze hamster webshop.

 

REINIGINGSDOEKJES

ferplst genico doekjesEr zijn tegenwoordig ook reinigingsdoekjes voor knaagdieren. Deze alcoholvrije wasdoekjes zijn bedoeld om de vacht van het diertje op een milde wijze te reinigen. Een voorbeeld zijn de Genico Fresh schoonmaakdoekjes. De doekjes zorgen voor een effectieve wasbeurt en geurbestrijding. Ze ruiken inderdaad overheerlijk.

Op zich kunnen deze doekjes geen kwaad, maar je kunt ze beter niet gebruiken als dieren gekoppeld zitten. De doekjes zorgen voor een geurmaskering waardoor de dieren elkaar niet meer herkennen aan de geur. Voor moeder en jongen kan dit bijvoorbeeld voor gevaarlijke situaties zorgen als de moeder haar jonge niet meer herkend

VERZORGING VAN DE OUDERE HAMSTER

Helaas blijven hamstertjes niet eeuwig jong en net als bij ons mensen hebben ook hamstertjes last van ouderdomskwaaltjes. Wanneer deze ouderdomskwaaltjes zich gaan uiten verschilt per hamster maar zeker wel rond de leeftijd van 2 jaar.

Een oudere hamster ziet er een beetje zielig uit, vaak zijn ze wat mager, is hun vachtje warrig en staat een beetje los en het ruggetje is hoog en mager.

Ook kan de hamster last krijgen van doofheid en blindheid…
Al met al het is voor het diertje geen pretje om ouder te worden.

 

 

Net als bij hele jonge hamsters moet de kooi veilig zijn zodat de baby’s zich niet bezeren zo moet de kooi nu ook ‘ouderdomsproof’ gemaakt worden:

 • Plateaus kunnen gevaarlijk zijn
  Omdat je oudere hamster niet meer zo soepel en mobiel meer is kunnen plateaus in de kooi een gevaar voor ze gaan vormen. Het gevaar is dat je hamster hier vanaf kan vallen en zich bezeren. Omdat de botjes wat brozer zijn, kan hij sneller wat breken. Dus plateaus het liefste weghalen of hogere plateaus lager zetten en/of een paar hangmatjes erin hangen zodat een mogelijke val gebroken wordt.

 • Traliekooien, het is soms uitkijken geblazen als je een klimmer hebt. In de regel zijn Russische Dwerghamster geen klimmers maar mocht jij toch en klimmer hebben die al op leeftijd is dan is het handig om het klimmen te beperken of onmogelijk te maken zodat hij niet kan vallen en zich bezeren.
 • Rust, onze hamster op leeftijd heeft veel rust nodig. Hij vindt het niet zo leuk meer om veel lawaai om zich heen te hebben en om vaak uit zijn huisje gehaald te worden.
 • Slaap, ze hebben ook veel slaap nodig. Je zult merken dat je hamster op een gegeven moment erg veel gaat slapen. Hij heeft zijn slaap hard nodig zodat zijn lichaam kan herstellen. Probeer daarom een hamster die op leeftijd is niet te vaak wakker te maken.
 • Nestmateriaal, geef je hamstertje wat extra nestmateriaal. Nu hij wat ouder is kan hij zich niet meer zo goed warm houden en stelt hij een extra velletje wc papier of hooi heel erg op prijs.

 

HAMSTER MEE OP VAKANTIE?

Lekker twee weekjes weg, maar wat doen we met onze kleine vriend. Meenemen of thuislaten? Wat is beter?
Een ding is zeker het is natuurlijk beter voor het dier om hem lekker thuis te laten in zijn vertrouwde omgeving. Maar als je toch vastbesloten bent om hem mee te nemen dan moet je het hem wel zo prettig mogelijk maken.

russische dwerghamster vakantie

tiki huisTHUISLATEN

Stel dat je lekker op vakantie wilt gaan en je hebt besloten om je Russische Dwerghamster thuis te laten. Dat kan, maar dan moet je wel aan een paar dingen denken voordat je vertrekt.

 

 • Je moet iemand vinden die je hamster zou willen verzorgen in de tijd dat jij er niet bent. Voor twee drie dagen kan hij wel alleen blijven, je geeft hem wat extra voer en water, maar langer alleen laten wil echt niet.
 • Nu de hamster alleen thuis is, is er ook niemand die even een raampje los zet in geval het te warm wordt of juist het raampje dicht doet als het een beetje gaat tochten. Denk eraan om de temperatuur van de ruimte waarin de hamster staat in de gaten te houden. Hij moet het niet te warm krijgen maar ook zeker niet in de tocht komen te staan en ook mag de kooi niet in de volle zon komen te staan.
 • Het kan natuurlijk ook zo zijn dat de hamster bij zijn tijdelijke verzorger gaat wonen voor de tijd dat jij lekker van je vakantie zit te genieten. Dan zul je deze persoon op de hoogte moeten brengen van alle ‘do’s’ en ‘dont’s’ voornamelijk m.b.t. de plaatsing van de hamster, niet in de zon en niet in de tocht. Ook is het uitkijken met andere huisdieren.

Koop uw Hamster artikelen eenvoudig bij DRD Pets, de online Hamster Webshop voor uw Hamster. Voor artikelen voor uw Hamster bent u in onze hamster webshop op de juiste plaats. U vindt hier verschillende soorten en merken voor een aantrekkelijke prijs. Trixie, Karlie, Europet, Ferplast e.a. Bestellen gaat eenvoudig en snel in onze hamster webshop.Koop uw Hamster artikelen eenvoudig bij DRD Pets, de online Hamster Webshop voor uw Hamster. Voor artikelen voor uw Hamster bent u in onze hamster webshop op de juiste plaats. U vindt hier verschillende soorten en merken voor een aantrekkelijke prijs. Trixie, Karlie, Europet, Ferplast e.a. Bestellen gaat eenvoudig en snel in onze hamster webshop.Wil je graag een weekend of paar dagen weg en vind je het vertrouwd om je hamster alleen thuis te laten, zorg dan voor voldoende eten en drinken.
Water en voerdispensers kunnen je hierbij helpen. Deze doseren het water en voer eenvoudig naar behoefte van je hamster. Het beste kun je ze op een plateau zetten zodat er geen bodembedekking in komt.

VERZORGING TIJDENS WARME DAGEN

Je hamster kan het snel te warm krijgen als de temperaturen buiten en dan vaak ook binnen in huis oplopen. Het diertje stelt het zeer op prijs als hij wat verkoeling krijgt.


Oververhitting?

Enkele minuten zon kunnen voor een hamstertje al fataal zijn! Zorg ervoor dat hij voldoende water heeft en nooit in de volle zon staat.
Een zonnesteek kun je herkennen aan apathie, slap aanvoelen, bewusteloosheid, een zwakke, versnelde pols, hijgen, kwijlen en trillende poten. Breng de oververhitte Hamster direct naar een koele, rustige, donkere ruimte. Koel hem vervolgens af met een vochtige en koele doek of dep voorzichtig met koel (geen ijskoud!) water en zorg ervoor dat hij geleidelijk afkoelt.


 

v22zntrvixHoe kun je zien dat je hamster het warm heeft?

Er zijn een aantal aanwijzingen waaraan je kunt zien dat je hamstertje het een warm heeft. De dieren zoeken vaak een koel plekje in het verblijf op, ze liggen bijna niet meer in het huisje omdat dat vaak te warm voor ze is. Ook kun je merken dat ze wat meer uitgestrekt liggen.

De ICE POD

Ice PodEen ideale uitvinding! De ICE POD is een soort koelelement die je in de kooi kunt leggen. Deze is gemaakt van zeer hard kunststof en daardoor knaagvast. De ICE POD geeft urenlang verfrissing. Je zult zien dat je hamstertjes er graag op gaan liggen als ze het te warm hebben. Heel erg handig voor hele warme dagen. De ICE POD is hier te koop

 

Een paar dingen die je kunt doen tijdens warme dagen:

 • txmb6mdfytZet een schoteltje of een ander (voer)bakje in de koelkast en geef deze vervolgens aan je hamster. Het koude schaaltje is lekker verkoelend voor je hamster! Zoals je op onderstaande foto kunt zien zal de hamster er lekker in gaan liggen om af te koelen.

 • Zorg voor voldoende en vers drinkwater, maar niet te koud (ijskoud). Te koud water kan voor diarree zorgen. Het water moet gewoon koel zijn. Sommige hamsters gaan onder het drinkflesje staan en gaan tegen het nippeltje aanleunen om zo nat te worden en af te koelen. Het resultaat is wel dat het flesje erg snel leeg is :-) en dat het zaagsel eronder erg nat is, ach ja het beestje is in ieder geval afgekoeld.

IMG_1706

 • Zorg dat de kooi niet recht in de zon staat en niet in een te warme en benauwde ruimte. Heb je, je hamster in een kamer op het zuiden staan, zet hem dan overdag even in een andere kamer als het  kan waar het wat koeler is.

 • Geef je hamster wat vochthoudend groenvoer uit de koelkast, zoals een plakje komkommer, sla of appel.

 • Wat ook heel handig is, is een koelelement in het verblijf neerleggen. Leg het koelelement eerst in de koelkast/vriezer, doe er vervolgens een washandje overheen en leg deze in het verblijf. Je hamster zal je eeuwig dankbaar zijn! urmvznrpxp
  Zoals deze hamster op de foto. Hij geniet duidelijk van de verkoeling.

 • IJsblokjes. Je kunt je hamster ook een paar ijsblokjes in een schaaltje geven. Hij zal hier aan likken en daardoor afkoelen. Geef hem n iet te veel ijsblokjes op een dag maximaal 2 bijvoorbeeld.

HAMSTERS EN OUD & NIEUW

Je kunt het je kleine vriend een stuk aangenamer maken tijdens deze lawaaierige nacht als je een paar voorzorgsmaatregelen neemt.

 • Vaak wordt er aan de ene kant van het huis meer vuurwerk afgestoken dan aan de andere kant. Zet daarom je hamstertje in een kamer aan de rustigere kant van het huis. Dan zal hij minder last hebben van het lawaai en het geflits.
 • Wordt er aan beide kanten van het huis evenveel vuurwerk afgestoken, zet je kleine vriend dat ergens in het midden van het huis neer boven in de overloop of op zolder.
 • Wat ook al erg helpt is de gordijnen dicht te doen in de kamer waar je hamster staat, zodat hij minder last heeft van de felle flitsen.
  Doe wat meer zaagsel en nestmateriaal in de kooi zodat hij zich goed kan verstoppen en zo veiliger zal voelen.

 


Hamster Toilet

Lees hier meer...


russische dwerghamster facebookrussische dwerghamster twitterrussische dwerghamster you tuberussische dwerghamster feed

Koop uw Hamster artikelen eenvoudig bij DRD Pets, de online Hamster Webshop voor uw Hamster. Voor artikelen voor uw Hamster bent u in onze hamster webshop op de juiste plaats. U vindt hier verschillende soorten en merken voor een aantrekkelijke prijs. Trixie, Karlie, Europet, Ferplast e.a. Bestellen gaat eenvoudig en snel in onze hamster webshop.
hamsterforum
Cotton Comfort
Gerbil

Copyright © 2008-2012 De Russische Dwerghamster . All rights Reserved. Select your language

ALGEMEEN

Over onsl
Voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Contact

FOKKEN

Mijn Fokdoel
Hobby Fokkers Wet
Alle nestjes
Koppels
Leuke reacties
Statistieken

TE KOOP

Te koop
Hoe werkt het
Prijslijst
Onze kalender

DRD WEBSITES

DRD Hamsters
DRD Hamsterforum
DRD Hamster Webshop

SOCIAAL

Twitter
Facebook
YouTube