Russische Dwerghamster
Home De Russische DwerghamsterTe Koop De Russische DwerghamsterKoppels De Russische DwerghamsterHamsterforumHamster WebshopBlog De Russische DwerghamsterLeuke Links De Russische DwerghamsterGastenboek De Russische Dwerghamsterhamster nieuwsContact De Russische Dwerghamster
HUISVESTING
Aanschaf
Huisvesting
Benodigdheden
Loopradjes
Bodembedekking
VERZORGING
Omgang
Verzorging
Vacht
Kleuren
VOEDING
Voeding
Hamsteren
GEDRAG
Gedrag
Gedrag v/s kleur
Bijten
Snelle Hamster
Gedragsfasen
Communicatie
VOORTPLANTING
Voortplanting
Fokt niet
Oeps Nestje
Complicaties
Geslacht
Inteelt
Genetica
Kleurcodes
De kleinste
GEZONDHEID
Gezondheid
Signalement
Anatomie
Diabetes
Gewicht & Lengte
OVERIGE
Herkomst
Keuringen
Hamstersoorten
Hamster weetjes

russische dwerghamster in wintervachtDE VACHT VAN DE RUS

De Russische Dwerghamster vacht is opgebouwd uit verschillende kleuren. Je kunt dat goed zien door tegen de vacht in te gaan met je vinger. De haren vallen dan uiteen, waardoor ze goed te bekijken zijn.

 

 

DE TICKING

russische-dwerghamster-tickingDe puntjes van de haren op de kop en de rug van de Russische Dwerghamster zijn soms donkerder gekleurd. Deze gekleurde haarpunten samen worden ook wel de ‘ticking’ genoemd. De ticking is op zijn plaats eigenlijk een donkere verkleuring op de vacht. Dit is met name bij Mandarijnen opvallend te zien

 

DE DEKKLEUR

Daarna krijgen we de dekkleur van de Russische Dwerghamster. Dit is het middelste gedeelte van de vacht. De haren hebben verschillende kleuren en de haar is op deze plek glad en stijl.

 

DE ONDERVACHT

De ondervacht zit dicht tegen de huid aan en kan weer een andere kleur hebben. Dat is de grond- of onderkleur van de Russische Dwerghamster. Uit ervaring lijkt het erop dat de Russische Dwerghamster ondervacht in twee kleuren voor kan komen, nl

  • Wit/licht
  • Zwart/donker

russische dwerghamster ondervacht

 

DE BUIKKLEUR

De kleur op de buik heet de buikkleur. Deze kan een grondkleur hebben, maar geen ticking

 

DE WINTERVACHT

Russische Dwerghamsters zijn de enige hamsters die een wintervacht aanmaken tijdens de winter. Russische Dwerghamsters houden geen winterslaap zoals andere hamsters dat kunnen doen, maar ze kunnen wel in een soort rustfase terecht komen ook wel ‘’Winter Verlamming’ genoemd.

Het natuurlijke leefgebied van de Russische Dwerghamster kenmerkt zich door een sterke variatie in de seizoenen. In de winter zijn de omstandigheden bar en boos te noemen op de steppes. De Russissche Dwerghamster heeft hierop echter wat bedacht: de wintervacht.

Doordat de dagen korter worden gaan de Russische Dwerghamster in wintervacht en verkleurd hun vacht naar een witte kleur. Dit begint meestal op de kop en onderaan de rug. Uiteindelijk kunnen de Russische Dwerghamster helemaal grijs/wit worden.

Door een dergelijke verkleuring van de vacht zijn de diertjes veel beter gecamoufleerd als ze overdag eens door de sneeuw moeten lopen op zoek naar voedsel.

Zoals gezegd wordt de verkleuring van de vacht in eerste instantie in werking gezet door een kortere dag, dus een vermindering in de daglichtperiode. Daarnaast werkt een lagere temperatuur ook mee, dit zal het effect versnellen.

De Wintervacht is 2 mm langer dan de zomervacht en ook heeft het een beter isolerend vermogen dan de zomervacht.

In een laboratorium is gemeten dat de Russische Dwerghamsters in wintervacht raken als ze slechts 8 uur per dag licht hebben. Maar wanneer gedurende de donkere periodes het licht 1 tot 5 minuten aangaat, dan blijven de dieren in zomervacht.
Als ze continu in een 8 uur licht - 16 uur donker cyclus gehouden, dan komt uiteindelijk, na 110 tot 150 dagen toch de normale zomervacht weer terug.

russische dwerghamster wintervacht

De gevoeligheid voor de lichtperiode werd nog verder onderzocht en getest. Uit dit onderzoek bleek dat wanneer Russische Dwerghamster eerst gehouden worden bij een daglichtlengte van 18 uur en daarna opeens bij slechts 8 uur, de dieren niet of nauwelijks in wintervacht gaan. Maar als ze eerst een tijd bij 14 uur gehouden worden dan gaan ze wel weer in wintervacht.

Jonge dieren krijgen altijd eerst een zomervacht, ook als ze in de winter worden geboren. Pas als ze ca. de 3 maand zijn gepasseerd dan kunnen ze ook een wintervacht krijgen.

russische dwerghamster in wintervacht

russische dwerghamster wintervacht

Ook bij ons thuis kan de Russische Dwerghamster een wintervacht krijgen. Als deze niet voldoende licht krijgt, zal hij al snel wit beginnen te kleuren. De verkleuring van de vacht gaat erg geleidelijk, maar is wel goed merkbaar. Meeste begint het met wat lichtere vlekken die de dieren over de gehele vacht krijgen. Vervolgens worden de lichte vlekken wit en spreiden zich uit over de hele vacht. Meestal kun je hier en daar nog wel een paar donkere haren zien, maar in het algemeen is het diertje helemaal wit.

winter

Genetische aanleg

De Wintervacht van Russische Dwerghamster is deels genetisch vastgelegd. Er kan zelfs op gefokt worden, op deze manier zijn er vroeger in laboratoriums populaties ontstaan waarvan 80-90% van de dieren helemaal niet in wintervacht gaan!

NOG EEN KEER HET VERSCHIL

Voor iedereen nog even het verschil tussen de wintervacht en de normale vacht. Hieronder zie je een Russische Dwerghamster Wildkleur. Links in zijn normale manteltje en rechts in zijn wintermanteltje. Het is dezelfde dwerghamster!

russische dwerghamster wildkleurrussische dwerghamster wintervacht

 

WINTERVACHT VOORKOMEN?

russische dwerghamster in wintervachtJa hoor, dat kan! Je kunt de wintervacht van je Russische Dwerghamster voorkomen door het diertje in een kamer te zetten waar het licht in de avonden aan is. Dit is ook meteen de reden waarom de ene Russische Dwerghamster wel een wintervacht krijgt en de andere niet. Door het licht aan te zetten als het donker begint te worden maken we de dag eigenlijk kunstmatig langer en merken de dieren dus geen verandering.


VOLLERE VACHT

Russische Dwerghamsters die een wintervacht hebben aangemaakt zullen een iets andere vacht krijgen. Doordat het diertje een signaal heeft gekregen dat de winter eraan komt en het dus kouder gaat worden, zal ook zijn vacht hieraan gehoor geven en daarmee dikker worden. Het wordt immers kouder. De wintervacht voelt lekker zacht en een stuk voller aan. Ook lijkt de vacht pluiziger te zijn. Vergeleken met de normale vacht, is de wintervacht iets doffer van kleur.

russische dwerghamster in wintervachtrussische dwerghamster in wintervacht

Bovenstaande foto's zijn van Wildkleuren die in Wintervacht zijn, hieronder enkele foto's van Blauw wildkleurtjes in wintervacht.

russische dwerghamster wintervachtrussische dwerghamsterrussische dwerghamster in wintervacht

 

MINDER VRUCHTBAAR

russische dwerghamster in wintervachtIn de ongunstige omstandigheden van de winter is het erg nuttig om de voortplanting af te remmen of zelfs stop te zetten. Via dezelfde mechanismen als de wintervacht die de vachtverkleuring aanstuurt, wordt er ook gezorgd dat de zaadballen van de mannetjes inkrimpen, tot wel 10% van hun oorspronkelijke gewicht vergeleken met de zomer. De mannetjes zijn dan onvruchtbaar.

Ook zorgt het licht ervoor dat de puberteit van de Russische Dwerghamster wordt uitgesteld. Jonge mannetjes kunnen wanneer ze 1 tot 2 weken oud zijn de daglichtperiode al waarnemen en op veranderingen in de lengte daarvan reageren. Jonge mannetjes die in het voorjaar geboren worden ervaren een steeds langere daglichtperiode en zij zullen dan ook al na 35 dagen geslachtsrijp zijn. Echter mannetjes die aan het eind van de zomer geboren worden, merken dat de dagen alweer aan het korten zijn en stellen hun puberteit zo’n 4 tot 6 maanden uit. Tot aan het volgende voorjaar dus. Ook verliezen de russen wanneer ze de winterperiode ingaan veel gewicht, gemiddeld zo’n 30%.

DOEI WINTERVACHT!

Vanaf februari kunnen we langzaam aan de wintervacht van de Russische Dwerghamster uit gaan zwaaien. Vanaf dan beginnen de dagen langer te worden en daarmee krijgen de dieren weer een signaal van moeder natuur. De winter is aan zijn eind gekomen en ze gaan de lente tegemoet.

YOUNG WHITE - JONGE WINTERVACHT

russische dwerghamsterEen bijzonder verschijnsel is de wintervacht bij zeer jonge Russische Dwerghamsters. Wat veel fokkers (waaronder ikzelf) hebben geobserveerd is dat dieren die in of rond de winterperiode worden geboren en waarvan de ouders zelf op dat moment een wintervacht hebben, deze jongen een semi wintervachtje krijgen.

Als we naar een normale Wildkleur kijken dan zien we een aantal karakteristieke kenmerken:

  • De vacht is iets grijziger en langer of vertoond langere sprietjes.
  • De buik is spierwit, waardoor de driebogenlijn zeer scherp is afgetekend.
  • Er kan ook een soort van gele waas ontstaan aan de zijkanten.

russische dwerghamster jonge wintervacht

Ik vind het zelf heel mooi om te zien. Waarom dit gebeurt weet men niet zeker maar het zou kunnen dat de jongen doordat de ouders een wintervacht hebben ook denken dat het winter is, of misschien maakt het drachtige vrouwtje tijdens de zwangerschap een bepaald hormoon aan waardoor de vacht van de jongen bijna meteen een wintervacht gaat vertonen.

russische dwerghamsterrussische dwrghamster jonge wintervacht

De vacht is tot de aan de tweede levensweek nog redelijk normaal van kleur en daarna begint vooral de witte kleur op de buik toe te nemen, de gele waas is voor die tijd sterk aanwezig en neemt met de tijd af

russische dwerghamster jonge wintervacht

De jonge Blauw wildkleur krijgt in de winter vaak een soort gele waas. Het ziet er prachtig uit en ook zijn de haren van de jongen iets langer en pluiziger.

blauw wildkleur russische dwerghamsterblauw wildkleur russische dwerghamster

Bronnen: Onderzoek Dr. Marcel AG van der Heyden 

WINTERVERLAMMING - TORPOR

Lees meer...


russische dwerghamster facebookrussische dwerghamster twitterrussische dwerghamster you tuberussische dwerghamster feed

Koop uw Hamster artikelen eenvoudig bij DRD Pets, de online Hamster Webshop voor uw Hamster. Voor artikelen voor uw Hamster bent u in onze hamster webshop op de juiste plaats. U vindt hier verschillende soorten en merken voor een aantrekkelijke prijs. Trixie, Karlie, Europet, Ferplast e.a. Bestellen gaat eenvoudig en snel in onze hamster webshop.
hamsterforum
Cotton Comfort
Gerbil

ALGEMEEN

Over onsl
Voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Contact

FOKKEN

Mijn Fokdoel
Hobby Fokkers Wet
Alle nestjes
Koppels
Leuke reacties
Statistieken

TE KOOP

Te koop
Hoe werkt het
Prijslijst
Onze kalender

DRD WEBSITES

DRD Hamsters
DRD Hamsterforum
DRD Hamster Webshop

SOCIAAL

Twitter
Facebook
YouTube