KINDEREN

“Maam, Paap …. mag ik een hamstertje?”

Kinderen zijn dol op hamsters! Veel ouders hebben deze vraag al eens langs horen komen 🙂 Sommige van hen hebben voor een hamstertje gekozen en anderen (nog) niet. De afweging om een huisdier te nemen moet natuurlijk weloverwogen keus zijn, of het nou een hamster of een hond is dat maakt niet uit. Alle huisdieren hebben zorg en aandacht nodig. Voor het houden van hamsters voor kinderen geldt altijd dat de ouders mee moeten helpen met de zorg. Een hamster mag nooit de “alleen” verantwoordelijkheid worden van een kind. De ouders moeten dagelijks controleren of het nog goed gaat met de hamster, daarnaast moet de omgang met de hamster begeleid worden en moeten onderdelen van het verblijf gecontroleerd worden, zoals bijvoorbeeld de drinkfles en de algehele veiligheid.


5 HAMSTERSOORTEN EN HUN EIGENSCHAPPEN

Syrische HamsterDe Syrische Hamster (Goudhamster) voor kinderen

Deze hamster slaapt overdag heel graag en wil niet wakker gemaakt worden. Kinderen zullen daarom moeten leren de hamster met rust te laten als deze slaapt. Het kan voorkomen dat de hamster en de kinderen een totaal tegenovergesteld ritme krijgen, waarbij de hamster slechts in de ochtend even gezien wordt. Vooral mannetjes zijn echte slaapkoppen en komen ronde late avond pas uit hun nest. Een groot voordeel aan Syrische Hamsters is dat ze rustig zijn, ze zijn dus veel minder loperig dan dwerghamsters. Syrische Hamsters zijn 100% solitair en kunnen niet samen gehouden worden.

Campbelli Dwerghamster voor kinderen

Deze hamster moet van een goede fokker komen anders bestaat de kans dat de hamster pittiger gedrag gaat vertonen en gaat bijten. Ik raad Campbellies af voor kinderen vanwege de veelvoorkomende gedragsproblemen. Met name de vrouwtjes kunnen territoriaal gedrag in de kooi vertonen dat niet af te leren is. De hamsters zullen dan met handschoenen aan gehanteerd moeten worden. Campbellies kunnen loperig in de handen zijn, dus snel. Ze zijn eerder agressief dan bang. Een voordeel is wel dat je deze hamsters samen kunt houden. Laat je hierover te allen tijde adviseren door de fokker.

Russische DwerghamsterRussische Dwerghamster voor kinderen

Russische Dwerghamsters zijn schemerdieren, ze zijn in de avond, delen van de nacht en in de ochtend heel actief. Overdag zijn ze regelmatig wakker omdat ze in een cyclus van 4 a 5 uur slapen, dus ze zijn steeds wakker dan weer slapen dan weer wakker. Anders dan bij een Syrische Hamster die de hele dag slaapt. Russische Dwerghamsters zijn eerder bang dan agressief en kunnen vrij loperig en snel zijn. De kinderen moeten, zeker in het begin, volop begeleid worden met het hanteren van de hamster.

Chinese DwerghamsterChinese Dwerghamster voor kinderen

Deze lijkt een beetje op een muisje. Het diertje is heel snel en wat minder goed tam te krijgen dan de andere hamstersoorten. Ze kunnen ook iets beter klimmen en hebben een langere staart. Voor kindjes zijn ze minder geschikt omdat ze niet zo goed tam worden. Ze leven solitair.

Roborovski DwerghamsterRoborovski Dwerghamster voorkinderen

Een schitterende hamster om naar te kijken! Ze minder goed tam te maken dan de andere hamstersoorten, dit komt met name door hun snelheid, ze zijn heel erg snel. Wat leuk is dat je ze samen kunt houden.

Hoe kunnen kinderen het beste met hamstertjes spelen?

Dit is afhankelijk van de leeftijd, een jong kind kan het beste met de hamster spelen onder begeleiding van de ouders. Het is ook belangrijk dat de hamster die wordt vastgehouden door een jong kindje, boven een tafel of bed gehouden wordt. Dit voorkomt een eventuele val van grote hoogte.

Mensen vragen mij vaak of de hamster overlijd als hij van een hoogte afvalt. In principe niet, maar er kan wel makkelijk iets kapot gaan in het hoofdje en dat kan op den duur fataal aflopen. Het is dus belangrijk om hier goed op te letten.

Kinderen Pootje over

Deze techniek hebben we al eens eerder op de site beschreven en is zeer goed voor de eerste dagen als de hamster in huis is en misschien nog wat drukker is. Kijk hier voor de pootje over techniek.

Kinderen Bank hangen

Dit is echt heel leuk voor de kids en de hamster. Ga lekker op de bank zitten, zet de hamster op je schouder of buik en laat hem lekker over je heen lopen. Als je ook nog een dikke trui aan hebt waar ze lekker in kunnen kruien en overheen lopen dan is de pret helemaal groot. Rusjes zijn nieuwsgierige diertjes dus dit soort avonturen vinden ze dan ook geweldig.

Los laten lopen in een ren

Je kunt tegenwoordig een hamster ren kopen en je hamster lekker los laten lopen. Dit is erg leuk voor kinderen, ze kunnen de ren opzetten, helemaal naar eigen inzicht inrichten. Denk bijvoorbeeld aan bruggen van lego of blokken, de hamster zal heel veel plezier hebben om lekker los rond te kunnen lopen in een ren voor speelgoed. De ren kan in de zomer ook in de tuin op het gras gezet worden, dit vinden de dieren ook heerlijk. Je moet er wel altijd bij blijven.

Handje in de kooi

Je kunt ook met je hamster spelen door je hand in het verblijf te doen. Zodra hij op je hand klimt, is je hand zijn lift en zet je hem telkens op een andere plek in het verblijf af of op een plateau. Dit vinden ze ook heel leuk.

Lekkers geven

Dit is niet direct spelen, meer voeren, maar het is wel op een gezellige manier tijd doorbrengen met je hamster. Je kunt de kleine lekkers geven als hij in het verblijf zit, door de tralies of gewoon je hand in het verblijf of door hem op je hand te houden. Rusjes zijn dol op zonnebloempitjes, gedroogde erwten e.d. dit zijn natuurlijke en kleine snackjes die je altijd kunt geven.

ANGST

Angst bij de hamster zal vanzelf weggaan zodra het diertje aan zijn nieuwe verzorgers gewend is. Angst bij het kind moet ook overwonnen worden. Er zijn kindjes die bang zijn om een hamstertje op te pakken of dat de hamster hen gaat bijten. Dit resulteert vaak in een gespannen sfeer rondom het oppakken van de hamster en dus rondom het hanteren van de hamster.

Dieren en dus ook hamsters voelen dit feilloos aan en reageren hier op hun beurt weer op. Rusjes zullen echt bijna nooit reageren door te bijten, tenzij ze hard vast geknepen worden en pijn hebben. Rusjes zullen op angst van een kind reageren door heel snel weg te rennen en gestrest te raken. Deze situatie zorgt voor een belemmering bij het wenproces van de hamster.

Hier ligt dan ook een belangrijke rol bij de ouders en wellicht ook bij de fokker om het kindje te leren omgaan met het dier.

SCHREEUWEN EN GILLEN RONDOM DE HAMSTER

De hamstertje zullen er niet doof van worden, maar vaak houden ze niet van plotselinge en harde geluiden. Hier kunnen ze van schrikken. Het is dus aan te raden de kindjes uit te leggen dat de dieren het liever hebben dat ze zachtjes aangesproken worden. Dit is met name bij jongere hamsters het geval.

HAMSTERS ZIJN PROOIDIEREN

Hamsters zijn prooidieren. Ze vinden het van nature dus best eng om opgepakt te worden. Goede Hobby Fokkers weten dit en besteden dus extra aandacht aan de socialisatie van het een hamstertje.
Desalniettemin is het goed om kinderen uit te leggen hoe de dieren in de natuur leven en dat ze het van nature eng vinden van boven benaderd te worden. Bij het op de hand houden en ineens gaan aaien van een jong dier kan het dus voorkomen dat deze wegschiet. Hier moeten hamstertjes echt aan wennen naarmate ze de 12e levensweek gepasseerd zijn begint deze angst af te nemen.

HAMSTER BIJT… OF TOCH NIET?

Vooral jonge rusjes hebben een aparte eigenschap dat ze gaan knabbelen. Ik leg dit altijd uit als een soort jongigheid gedrag waarbij de dieren met hun tandjes alles een beetje proeven.
Jonge hamstertjes moeten net als jonge hondjes en katjes, de hele wereld nog ontdekken. Wederom speelt ook hier de Fokker een belangrijke rol.

Hamstertjes zijn knaagdieren, dit houdt in dat knagen in hun natuur zit. Zodra ze een materiaal tegenkomen dat ze niet kennen, zetten ze even hun tandjes erin. Ze beginnen heel voorzichtig (knabbelen) en als het lekker proeft of ze denken dat het eetbaar is, dan gaat het knabbelen over in bijten. Dit heeft absoluut niets te maken met agressie, de dieren zijn aan het ontdekken en leren 😉
Wat je het beste kunt doen als je hamster dit bijvoorbeeld met jou hand of vinger doet, is meteen met je hand of vinger bewegen. Dit geeft een signaal aan het diertje dat het toch niet eetbaar is.

Het knabbelen neemt af zodra de hamstertjes volwassen worden. Dit is ongeveer naar hun 12e levensweek.

DE KIDS ZIJN ER OP UITGEKEKEN

Dat kan natuurlijk ook…. en dan moet paps of mams het overnemen.
Rusjes zijn wat dat betreft ideale (eerste) huisdiertjes, ze vergen niet veel verzorging en de verzorging die ze nodig hebben is makkelijk en duurt niet lang. De diertjes leven immers 1,5 tot 2 jaar.

Het is echter wel belangrijk dat het diertje voldoende aandacht krijgt. Hamstertjes die langere tijd (paar weken) alleen in een kooitje gelaten worden en waar niet naar omgekeken wordt, kunnen met der tijd gaan verwilderen.

OMGAAN MET VERLIES VAN DE HAMSTER

Hamstertjes zijn kleine gevoelige diertjes, als ze ziek worden loopt het vaak slecht af. Ze leven ook niet zo lang. Kinderen zouden daarom goed voorbereid moeten worden.

HAMSTER OP JE SLAAPKAMER

Vooral kinderen vinden het reuze gezellig om hun kleine vriendje op de slaapkamer te houden…. en waarom ook niet?

Veel ouders vragen zich af of het wel kan omdat hamsters s’ avonds en s’ nachts actiever zijn. Ze kunnen lawaai gaan maken midden in de nacht, waardoor de kindjes wakker worden. Dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Elke hamster is anders, maar met de volgende tips kun je de nachtelijke speelmomenten van je hamster misschien iets zachter doen verlopen.

STIL HAMSTER LOOPRADJE

Een van de belangrijkste dingen waar je aan moet denken als je je hamster op de slaapkamer wilt houden is een stil looprad. Hamsters vinden het bijzonder fijn om ’s nachts of s’ ochtends in hun looprad te rennen. Dat gaat vaak bijzonder hard! Een stil looprad is daarom erg belangrijk.

De stilste loopradjes die wij hebben getest zijn de Houten Forest Looprad, de Trixie Houten Loopschijf en de het Trixie Houten Looprad

Het klopt inderdaad dat het allemaal houten loopradjes zijn. Vroeger waren er nog stille kunststof loopradjes, maar tegenwoordig beginnend ie allemaal na een tijdje te piepen. Uiteraard is insmeren met olijf olie ook een idee, maar ik geef de voorkeur aan deze drie. Eventueel schoonmaken kan met een urine verwijderaar.

DE BODEMBEDEKKING

katoen en katoen
Katoen bodembedekking

… dat niet knispert of teveel ritselt. Dit klinkt misschien raar, maar hamsters vinden het fijn om in bodembedekking te graven en te wroeten. Welke bodembedekkers te veel herrie maken durf ik niet te zeggen. Welke zeer zeker geen geluid maakt is Katoen & Katoen.

Dit is hele zachte bodembedekking gemaakt van katoen, waar je hamster ook een mooi holletje in kan maken, maar wat geen geluid geeft. Bekijk ook de andere bodembedekkers.