Russische Dwerghamster
Home De Russische DwerghamsterTe Koop De Russische DwerghamsterKoppels De Russische DwerghamsterHamsterforumHamster WebshopBlog De Russische DwerghamsterLeuke Links De Russische DwerghamsterGastenboek De Russische Dwerghamsterhamster nieuwsContact De Russische Dwerghamster
HUISVESTING
Aanschaf
Huisvesting
Benodigdheden
Loopradjes
Bodembedekking
VERZORGING
Omgang
Verzorging
Vacht
Kleuren
VOEDING
Voeding
Hamsteren
GEDRAG
Gedrag
Gedrag v/s kleur
Bijten
Snelle Hamster
Gedragsfasen
Communicatie
VOORTPLANTING
Voortplanting
Fokt niet
Oeps Nestje
Complicaties
Geslacht
Inteelt
Genetica
Kleurcodes
De kleinste
GEZONDHEID
Gezondheid
Signalement
Anatomie
Diabetes
Gewicht & Lengte
OVERIGE
Herkomst
Keuringen
Hamstersoorten
Hamster weetjes

Brochure

hamster webshop

Checklist

checklist hamster

OMGANG MET DE RUS

russische dwerghamsterRussische Dwerghamsters kunnen heel goed tam gemaakt worden.
De hamster wordt het snelst tam als je hem van je hand laat eten en hem steeds rustig benaderd. Geef je hamster elke dag een zaadje, dan zul je zien dat hij na een paar keer al klaar staat en op je wacht zodra hij je hoort.

Als de hamster eenmaal helemaal aan je gewend is en hij op je hand klimt, moet je wel opletten dat hij niet van je hand afspringt. Hamsters hebben weinig gevoel voor diepte.

‘Een slapende hamster moet je nooit wakker maken’ wordt er altijd gezegd. Nou dit valt reuze mee hoor, je mag het beestje zo nu en dan best wel een keer wakker maken., maar doe dit altijd rustig en voorzichtig door middel van je stem. Russische Dwerghamsters zijn van nature goed gehumeurde diertjes, dus je zult ze niet zo snel  chagrijnig krijgen en vergeleken met andere hamstersoorten zijn ze vaak wel actief overdag, maar niet elke hamster stelt het op prijs om wakker gemaakt te worden...

HAMSTER UIT ZIJN VERBLIJF PAKKEN

Een Russische Dwerghamster uit zijn verblijf halen lijkt erg makkelijk en dat is het ook. Heb je echter nog weinig ervaring met deze kleine diertjes en wil je je hamster op een plezierige manier uit zijn verblijf halen doe dit dan altijd rustig en voorzichtig. Er zijn grofweg drie manieren om je hamster uit zijn verblijf te halen.

Op het bovenstaande filmpje leg ik uit hoe je een hamstertje uit het verblijf kunt halen.

In een kommetje

Je benadert je hamster zo veel mogelijk van voren en maakt hierbij een kommetje met twee handen. Voorzichtig sluit je de hamster in het kommetje en pak je hem uit de kooi. Dit is een prettige manier om opgepakt te worden voor de hamster omdat hij zich zo veilig voelt.

Op je hand laten stappen

Het mooiste is natuurlijk als je kleine vriend vanzelf op je hand gaat zitten. Doet hij dat dan is het geen probleem om het op je hand uit zijn verblijf te pakken. Kijk wel uit dat hij niet van je hand af springt.

Van boven oppakken

“Grijpen”, is ook een manier om je hamster te pakken. Ik raad dit echter af om te doen bij nieuwe dieren die nog moeten wennen. Als ze een paar keer van je schrikken op deze manier dan zal het tam maken langer duren of zelfs helemaal niet lukken.

HAMSTER FIXEREN

Als je hamster bijt, heel  onrustig is of je wilt hem goed onderzoeken dan is het weleens handig oom hem te Fixeren. Dit kun je op de volgende twee manieren doen:

Nekvel

Je pakt je hamstertje op en vervolgens pak je zijn nekvel met drie vingers vast en zo til je hem voorzichtig op. Kijk wel uit dat je niet te hard knijpt zodat je hem geen pijn doet.

Wurggreep

Niet zo’n fijne benaming hè? Het klinkt veel erger dan het is. Je hamster vind deze aanpak beslist niet leuk maar je doet hem er absoluut geen pijn mee. Bij de wurggreep vorm je als het ware een ring met je duim, wijs en middelvinger om zijn nekje heen, daarbij ondersteun je met je ringvinger en pink zijn ruggetje en achterwerkje. Als je hamster bijt, kijk dan even bij gedrag.

HAMSTER TAM MAKEN

hamsters

HAMSTER LOS LATEN LOPEN

Zoals gezegd vinden de diertjes het heerlijk om ‘s avonds even los te mogen lopen. De hamsters stellen het zeer op prijs als ze een groter gebied mogen verkennen.
Je vraagt je dan zeker af: ‘Kan dat wel’. Jawel, dit kan zeker wel maar dan moet je wel voorzorgsmaatregelen nemen:

 • Denk eraan om ramen en deuren te sluiten als je kleine vriend aan de wandel is.
 • Hang eventueel een briefje aan de kamerdeur waar op staat dat de hamster losloopt, zo voorkom je dat hij per ongeluk geplet wordt door andere huisgenoten die niets vermoedend de kamer binnen wandelen.
 • Let er goed op dat hij niet te hoog klimt of als je hem op tafel laat lopen dat hij niet te dicht bij de rand komt (hamsters hebben geen dieptegevoel). Kijk ook uit voor de trap, laat het diertje niet te dicht bij de trap komen, voor je het weet valt hij eraf.
 • Plantjes zijn natuurlijk zeer aantrekkelijk voor de hamster. Voor je het weet heeft hij er één te pakken die giftig is. Zet daarom planten waar hij makkelijk bij zou kunnen even aan de kant.
 • Elektriciteitskabels zijn zeer gevaarlijk voor je hamster. Zorg ervoor dat hij niet in de buurt kan komen van kabels.
 • Geen andere huisdieren in de buurt! Zorg ervoor dat hond en kat even ergens anders gaan spelen als de hamster los loopt. Het kleine diertje zal helemaal in de stress raken tijdens een eventuele ontmoeting met een ander huisdier. Het is ook niet verstandig om andere knaagdieren, zoals konijn of cavia bij de hamster te laten. Deze dieren verschillen zeer van elkaar en zullen elkaars aanwezigheid niet op prijs stellen.
 • Kasten, banken en andere meubelen waar de hamster zich makkelijk kan verstoppen en zeer moeilijk onder/achter vandaan gehaald wordt, zullen in de gaten gehouden moeten worden. Het beste is om kieren en gaten af te sluiten.
 • Voorwerpen die gevuld zijn met water of andere vloeistof moeten uit het bereik van de hamster worden gezet. Als het beestje erin valt kan hij verdrinken. Russische Dwerghamsters zijn zeer slechte zwemmers en kunnen zich maar voor hele korte tijd boven water houden.
 • Mama’s gordijntjes en andere stoffen materialen zijn niet veilig als de hamster los rondloopt. Hij zal het niet kunnen laten om stukjes mee te plukken voor zijn nestje.
 • Houdt de hamster verder goed in de gaten, zodat je te aller tijde weet waar hij zich bevindt. Er zijn ook hamsterballen waarin je je hamster kun laten lopen.

 

HAMSTER IN DE REN

hamsterrenNog beter is om een hamsterren te kopen. Dit is een speciale ren die gemaakt is voor kleine knaagdieren zoals hamsters. De tralie afstanden zijn klein en de dieren kunnen er ook niet onderdoor ontsnappen.


Wel moet je uitkijken dat je geen huisjes tegen de ren aan zet, je hamster zou er op kunnen klimmen en dan uit de ren klimmen.
Je kunt de ren in de zomer ook in de tuin zetten. Je moet er wel altijd bij blijven.

Kijk eens hoe de hamstertje op het onderstaande filmpje in een hamster ren spelen :)

HAMSTER OP DE VLUCHT

Het kan weleens gebeuren dat de hamster ontsnapt en wat nu? Geen paniek er bestaan een paar handig trucjes om erachter te komen waar de kleine bewoner zich bevindt.

 • Met een beetje pech weet je niet eens in welke kamer de vluchteling zich bevindt. Om hier snel en pijnloos achter te komen moet je in elke kamer waar hij mogelijk zou kunnen zijn, een paar zonnebloempitjes neerleggen. Zeg maar dat je in elke kamer drie zaadjes hebt neergelegd, vervolgens kijk je de volgende dag of dezelfde avond nog even alle kamers bij langs. Hamsters zijn heel nieuwsgierig en voortdurend op zoek naar voedsel, hij zal het dan ook niet kunnen laten om het zaadje mee te nemen of zelfs ter plekke op te eten en daarmee verraad hij zichzelf (gelukkig), dus als er één of meer zaadjes missen in één van de kamers dan weet je waar hij is. Missen er zaadjes in meerdere kamers dan is of de deur niet goed dicht geweest of je hamster kan onder de deur door kruipen.

dwerghamster auto

 • Als je eenmaal weet in welke kamer hij is maar je hem toch niet kunt vinden, dan kun je een hamstervriendelijk valletje maken. Pak hiervoor een emmertje of teiltje, leg daar vervolgens iets lekkers in en zet een trapje of plateautje tegen de emmer aan zodat de hamster er makkelijk op kan klimmen en in de emmer kan vallen. Let er wel op dat de emmer niet te diep is en dat je wat zachts onderin legt zodat het diertje een zachte landing maakt. Hiervoor kun je bijvoorbeeld een handdoek gebruiken.
 • Goed luisteren. Als je weet in welke kamer het diertje zich bevindt kun je hem vaak wel horen als je heel stil bent. Het diertje zit vaak ergens in een donker hoekje waar hij niet zo makkelijk gezien kan worden maar hij zal zich niet altijd stil houden.

dwerghamster auto

HAMSTER MET ANDERE HUISDIEREN

Je zult vast weleens nieuwsgierig zijn geweest… ‘hoe zou mijn hamster reageren op de hond of de kat?’.

Ik zou het sterk afraden om je hamster kennis te laten maken met andere huisdieren. Russische Dwerghamsters zijn van nature angstig aangelegd en hebben er geen baat bij om kennis te maken met andere huisdieren. Ze zullen in de meeste gevallen erg schrikken van het andere dier en kunnen in extreme gevallen of als ze nog erg jong zijn zelfs overlijden (zich letterlijk doodschrikken).

Het kan ook heel anders gaan natuurlijk, in veel gevallen kunnen hamsters het ook heel goed vinden met andere huisdieren. Hoe dan ook pas goed op en zorg ervoor dat je hamster niet schrikt. Als je hem al kennis wilt laten maken met een ander huisdier doe dit dan heel voorzichtig en neem de tijd. Laat de hond bijvoorbeeld eerst via de tralies kijken en snuffelen en altijd goed opletten.

SPEELPLAATS VOOR JE HAMSTER

Als je het niks vindt om je kleine vriend door de kamer te laten lopen of je wilt hem en groot plezier doen, dan kun je ervoor kiezen om een ‘avonturen park’ voor hem te maken. Dat zal hij heel leuk vinden en het is voor kinderen erg leuk om te doen. Dit kun je op heel veel verschillende manieren maken.

 • Zo kun je al een mooie speelplaats voor je hamstertje in een kartonnen doos maken. Neem een kartonnen of plastic doos, leg er vervolgens bodembedekking in en wat speeltjes. Zo kun je in een wat grotere doos een soort doolhof voor hem maken met een paar lege wc rollen en/of keukenrollen.
 • Laat hem in het gras spelen. Hiervoor kun je een stuk gras in de tuin afzetten met gaas (fijn gaas). Let er wel op dat het gras niet is behandeld met een goedje en dat het niet vochtig is. Ook hier kun je een paar lege rolletjes wc- en/of keukenrol papier voor hem neerleggen. Het diertje zal het heerlijk vinden om in het gras te spelen. Het gras is ook nog gezond voor hem en misschien dat er een klein kevertje of  wormpje langs kruipt die snel wordt opgegeten. Je kunt ook kattengras gebruiken.

Als je een beetje je fantasie gebruikt kun je prachtige speelplaatsjes voor je kleine vriend maken. Het is echt een aanrader voor de kids! Hier onder vind je een paar leuke kant en klare voorbeelden die je in de winkel kunt kopen.

SPEELPLAATSEN

Hamster Speeltoren

Een leuke speeltoren voor Hamsters. Het is maar een voorbeeld van een klimtoestel. De dieren moeten via de trap omhoogklimmen. Dat helpt allemaal mee aan de uitdaging en het slijten van de ndageltjes in de kooi.

hamster speeltuin

Frida Speeltuin

Een leuke speeltuin voor je hamster, met tunnels, trapjes en huisjes. Naast uitdaging, spelen en klimmen heeft je hamster ook een veilig verstopplekje.
frida

Klimmuur

De klimmuur kan ergens tegen een plateau of wand geplaatst worden of zelfs opgehangen worden in de kooi. Je hamster moet moeite doen om tegen de wand aan te klimmen.

klimmuur hamster

Avonturen Speeltuin

Een leuke speeltuin, waarbij je hamster zal moeten klimmen om bij iets lekkerst te komen. Daarnaast zullen ze uit nieuwsgierigheid gaan klimmen en onderzoeken.

avonturen speeltuin hamster


russische dwerghamster facebookrussische dwerghamster twitterrussische dwerghamster you tuberussische dwerghamster feed

Koop uw Hamster artikelen eenvoudig bij DRD Pets, de online Hamster Webshop voor uw Hamster. Voor artikelen voor uw Hamster bent u in onze hamster webshop op de juiste plaats. U vindt hier verschillende soorten en merken voor een aantrekkelijke prijs. Trixie, Karlie, Europet, Ferplast e.a. Bestellen gaat eenvoudig en snel in onze hamster webshop.
hamsterforum
Gerbil
Cotton Comfort

ALGEMEEN

Over onsl
Voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Contact

FOKKEN

Mijn Fokdoel
Hobby Fokkers Wet
Alle nestjes
Koppels
Leuke reacties
Statistieken

TE KOOP

Te koop
Hoe werkt het
Prijslijst
Onze kalender

DRD WEBSITES

DRD Hamsters
DRD Hamsterforum
DRD Hamster Webshop

SOCIAAL

Twitter
Facebook
YouTube