Russische Dwerghamster
Home De Russische DwerghamsterTe Koop De Russische DwerghamsterKoppels De Russische DwerghamsterHamsterforumHamster WebshopBlog De Russische DwerghamsterLeuke Links De Russische DwerghamsterGastenboek De Russische Dwerghamsterhamster nieuwsContact De Russische Dwerghamster
HUISVESTING
Aanschaf
Huisvesting
Benodigdheden
Loopradjes
Bodembedekking
VERZORGING
Omgang
Verzorging
Vacht
Kleuren
VOEDING
Voeding
Hamsteren
GEDRAG
Gedrag
Gedrag v/s kleur
Bijten
Snelle Hamster
Gedragsfasen
Communicatie
VOORTPLANTING
Voortplanting
Fokt niet
Oeps Nestje
Complicaties
Geslacht
Inteelt
Genetica
Kleurcodes
De kleinste
GEZONDHEID
Gezondheid
Signalement
Anatomie
Diabetes
Gewicht & Lengte
OVERIGE
Herkomst
Keuringen
Hamstersoorten
Hamster weetjes

MIJN FOKDOEL

Ik heb de eerste keer kennis gemaakt met Russische Dwerghamsters toen ik nog maar een klein meisje was van een jaar of vijf. Mijn ouders hebben toen een rusje voor mij gekocht. Ik was er helemaal weg van..

Omdat de verzorging zo simpel is, zijn deze huisdiertjes erg prettig te houden. Ik heb sindsdien eigenlijk altijd Russische Dwerghamsters gehouden, totdat ik op een dag heb besloten mijn hobby een andere draai te geven en iets uit te breiden.

Gezien de kennis en ervaring die ik door de jaren heen heb opgedaan met deze diertjes en ook mijn studie achtergrond (o.a. Dieren E.H.B.O. en Dierenartsassistente, Dieren Homeopathie, Back Bloesem voor Dieren) voelde ik me zeker genoeg om met Russische Dwerghamstertjes te gaan fokken. Hiermee ben ik officieel in 2008 begonnen.

russische dwerghamster wildkleurFOKDOEL

Ik fok op de volgende eigenschappen:

1. Gezondheid
2. Karakter
3. Uiterlijk

 

1. GEZONDHEID

Je kunt zeker op gezondheid fokken. Je moet er wel wat moeite voor doen maar dan heb je ook wat.

Wat belangrijk is, is dat je fokt met dieren waarvan je de achtergrond en medische geschiedenis kent.
Het is natuurlijk geen kunst om twee willekeurige hamsters bij elkaar te zetten en er een nestje mee te krijgen, maar de ervaring leert dat dit niet de goede manier is.
Als je op deze manier fokt zul je zeker een paar succesvolle nestjes krijgen maar op den duur zullen er problemen optreden in de lijnen die je creëert en dat is niet leuk voor jezelf, de dieren en de nieuwe baasjes.

Zelf zorg ik daarom voor fokdieren die, of bij betrouwbare fokkers vandaan komen of hier bij mij zijn geboren en geschikt zijn om mee verder te fokken.

Natuurlijk neem je als fokker weleens een risico en fok je met een dier waarvan de achtergrond niet bekend is.
De reden daarvoor kunnen heel verschillend zijn, je wilt een bepaalde kleur terug krijgen etc.

mandarijntjes

Maar dan neem je ook de nodige voorzorgsmaatregelen, je gebruikt de nakomelingen niet als fokdieren, je houd de nakomelingen wat nauwer in de gaten (houd contact met eventuele nieuwe eigenaren) of je houdt zelf een nakomeling en kijkt hoe deze zich ontwikkelt.

Ook kijk ik naar de levensduur van de hamstertjes, komen er in een bepaalde lijn meerde jongen op jonge leeftijd te overlijden dan zal deze lijn in eerste instantie in de gaten gehouden worden en in het ergste geval stop gezet worden.

Mijn fokdieren hebben dan ook ouders die een lang en gezond leven hebben of hebben gehad.

russische dwerghamsterw wildkleur

2. KARAKTER

Is voor mij heel belangrijk!

Mijn dieren gaan vaak naar (jonge) kinderen en die hebben simpelweg geen plezier aan een diertje dat niet lief en/of niet tam is. Daarom is dit een onderdeel waarvoor ik mij persoonlijk heel erg inzet. Rusjes zijn van nature lieve dieren die eerder wegrennen of zich overgeven dan gaan bijten. Verkeerd fokken leidt naar mijn inziens tot agressieve dieren. Daarom is het ook erg belangrijk dat de ouder dieren goed en zorgvuldig worden gekozen. Zijn deze niet tam of niet lief dan zullen de kleintjes dat heel snel overnemen en de kans dat je, je dieren dan nog lief krijgt is erg klein.

Ik vind het persoonlijk erg fascinerend om te zien hoe je het gedrag van dieren positief kunt beïnvloeden als je maar op tijd begint en het op de goede manier aanpakt. Ik heb voor mijn jonge hamstertjes dan ook een schema die ik heel consequent volg: Dag 1: Worden de jongen geboren. Ik kijk vaak alleen even hoe de jongen eruit zien en weeg de moeder als ik daar de mogelijkheid voor krijg. Zo weet ik ook hoeveel de jongen wegen.


Moedergewicht voor de bevalling – moeder gewicht na de bevalling = gewicht van de jongen / door het aantal jongen = gewicht per jong.
Op deze manier weet je het gemiddelde gewicht van de jongen zonder dat je ze hoeft aan te raken.


Dag 10: Vanaf de 10e dag laat ik de jongen rustig aan mijn handen, geur en aanraking wennen. Ik geef ze drinken d.m.v. de vinger en voer ze een beetje bij met de hand. Je kunt het vertrouwen op die manier bijna zien groeien per dag.

Dag 15: Vanaf deze dag pak ik ze echt op en neem ze bijvoorbeeld mee op de bank. Ik kijk ook regelmatig gezellig tv met het hele nestje. Ik laat ze aan alle gebruikelijke dingen wennen in huis. Zo laat ik ze over de bank lopen, over de tafel, op m’n schouder zitten etc. Het zijn maar hele simpele dingen en je zult misschien denken: ‘Ach daar wennen ze toch vanzelf wel aan’ klopt, maar het is toch fijn dat je een hamstertje krijgt die al iets verder is. Dit doe ik totdat de hamstertjes met hun nieuwe baasjes meegaan.

Dag 21: (3 weken) Vanaf vandaag worden de jongen van hun moeder gescheiden. Ze zijn nu oud genoeg en kunnen zelfstandig eten en drinken. Ook zijn ze mentaal klaar voor een leven zonder hun moeder, maar blijven nog wel samen met hun broertjes en zusjes.

Dag 28: (4 weken) Nu worden de kleintjes op geslacht gescheiden. De kans dat ze elkaar bevruchten in deze week is relatief klein, maar als fokker wil je geen enkel risico nemen en ik wil de nieuwe baasjes van mijn dieren met 100% zekerheid durven te zeggen dat het goed zit.

russische dwerghamster wildkleur

3. UITERLIJK

Ook niet geheel onbelangrijk onderdeel vind ik. Als beginnende hamsterbezitter zul je vast wel denken ‘ … zit er verschil in dan?’. Het antwoord is ‘ja’  er kan redelijk wat verschil in uiterlijk zitten. Er is een standaard voor Russische Dwerghamsters en het is voor mij belangrijk dat de dieren aan bepaalde eisen voldoen.

Voor iemand die een rusje als huisdier wil houden maakt het vaak niets uit, maar voor mij (de fokker) is het natuurlijk wel een leuke doelstelling om na te streven.

Je ziet ook steeds meer variëteit in grootte.
Ik fok met meerdere kleuren, waarbij ik wat meer aandacht besteed aan de Mandarijn kleur.

FOKBELEID

Mijn fokbeleid staat niet altijd vast. Ik moet zeggen dat ik vaak inspeel op de situatie. Ik ben ook van mening dat als je een goede fokker bent en je, je eigen dieren kent dat je dan moet kijken wat ze nodig hebben en daarbij is het niet altijd verstandig om zwart wit naar gemaakte regels te kijken.

FOKREGELS

Globaal gezien zijn dit mijn regels:

· De vrouwtjes

Worden minimaal vanaf de 5e week aan een mannetje gekoppeld. Waarom? Omdat rusjes het beter met elkaar kunnen vinden als ze op jongere leeftijd gekoppeld worden, zo zorg je voor een aangename koppeling (kennismaking) voor beide hamstertjes. Verder:

 • Het vrouwtje moet bij voorkeur jonger zijn dan het mannetje.
 • De achtergrond moet bekend zijn, ook de medische achtergrond.
 • Ze moet minimaal 35 gram wegen
 • Voor mandarijnen geldt dat ze eerst getest moeten zijn op diabetes. Ook de ouders en grootouders moeten getest zijn op diabetes en regelmatig gecontroleerd worden. Er mag in minimaal de laatste drie generaties geen diabetes voor zijn gekomen.

 

De mannetjes

De mannetjes worden op een minimale leeftijd van 5 weken gekoppeld aan een vrouwtje.

 • Het mannetje moet bij voorkeur ouder zijn dan het vrouwtje of van gelijke leeftijd maar mag niet jonger zijn.
 • De achtergrond moet bekend zijn, ook de medische achtergrond.
 • Hij moet minimaal 35 gram wegen
 • Voor mandarijnen geldt dat ze eerst getest moeten zijn op diabetes. Ook de ouders en grootouders moeten getest zijn op diabetes en regelmatig gecontroleerd worden. Er mag in minimaal de laatste drie generaties geen diabetes voor zijn gekomen.

 

· Pensioen

De hamstertjes gaan bij op een bepaalde leeftijd met pensioen.

 • Vrouwtjes: 1 jaar
 • Mannetjes: 1 – 1,5 jaar

Ze blijven daarbij niet altijd bij mij wonen maar vaak krijgen ze een nieuw huisje.
Waarom ik ervoor heb gekozen om een nieuw huisje voor de oudjes te zoeken is omdat oudere hamstertjes ook super leuke huisdiertjes zijn en mijn dieren zijn heel erg tam en lief, dus zou ik het zonde vinden als ze alleen bij mij blijven wonen. Wellicht krijgen ze bij een andere eigenaar meer aandacht. Niet zomaar iedereen krijgt een gepensioneerde hamster, ik kijk hierbij wel naar het karakter van het dier en naar de nieuwe eigenaar en of dat wel samen past. Denk aan een oudere hamster die niet van drukte houd, die geef je niet mee aan jonge kinderen dat zou niet goed gaan, maar deze zou een wat ouder baasje moeten krijgen bijvoorbeeld.

 

· Inteelt

Ik ben geen fan van inteelt. Het liefst heb ik mijn koppels 100% onverwant met een inteeltpercentage van 0,0%.
Toch pas ik in sommige gevallen inteelt toe.

Waarom? Hier zijn verschillende redenen voor. Zo kan het zijn dat ik een lijn niet vertrouw en deze wat beter wil bekijken of als er een nieuwe kleur gefokt wordt zoals Licht Russisch Blauw dan kan het weleens noodzakelijk zijn om inteelt toe te passen om deze kleur te behouden/naar voren te brengen.

Alle nieuwe baasjes worden op de hoogte gesteld van de toepassing van lijninteelt. Zoals al mijn hamstertjes worden ook de kleintjes uit deze combinaties nauwlettend in de gaten gehouden en indien ze niet 100% gezond zijn zullen ze niet verkocht worden.

russische dwerghamster wildkelur

DE NIEUWE BAASJES

Ik vind dat iedereen mag zelf weten hoe hij/zij zijn dieren houdt als ze het maar goed hebben. Ik vind het dan ook belangrijk dat de nieuwe baasjes weten welke verzorging, huisvesting, voeding etc. de Russische Dwerghamster nodig heeft. Het zijn maar hamstertjes, hoor ik je denken maar vergis je niet er zijn genoeg dingen die je moet weten om zo’n klein beestje een prettig leventje te geven. Hierbij help ik de nieuwe baasjes graag, mede daarvoor heb ik deze site opgezet en verwacht ik ook dat de nieuwe baasjes de site hebben doorgelezen.

Het kan zijn dat je in de toekomst graag twee hamstertjes wilt houden (mannetje en vrouwtje) om een keer een nestje te krijgen. Ik stel daarbij graag een koppeltje samen voor de nieuwe eigenaar, zodat deze een fokgeschikt en goed gekoppeld paartje krijgt.

Ik raad af om met dieren te fokken waarvan de achtergrond onbekend is.

russische dwerghamsters

KOPPELS VORMEN

Soms willen mensen graag een koppel (man/vrouw). Dat is bij mij mogelijk. Daarbij geldt dat ik net als bovenstaand graag de volgende zaken wil weten:

 • Wat is het fokbeleid van de nieuwe eigenaar?
  Wordt er al lang met hamsters gefokt of is het een beginnende hobby?
  Wat is het doel van de fokker?
  Het fokken van huisdieren, showdieren en/of fokdieren?
  Is er vraag naar ondersteuning van mijn kant?
 • Waarom heeft de nieuwe eigenaar gekozen voor deze combinatie/voor dit koppel?
 • Zullen er ook hamsters weg gaan als fokdier bij de nieuwe eigenaar? Zo ja, dan is het van belang dat de nieuwe eigenaar een administratie bijhoudt om de lijnen te kunnen volgen.

Als er vraag is naar een koppeltje, stel ik deze op een vroegere leeftijd samen. Op jongere leeftijd zijn Russische Dwerghamsters makkelijk en vaak succesvol te koppelen.

dwerghamster

SHOWS EN KEURINGEN

Al zou ik mijn hamsters dol graag aan het grote publiek willen showen doe ik dat toch liever niet.

Waarom? Ik ben een hobbyfokker en geen showfokker. Ik richt mij daarom ook op andere zaken dan showfokkers, ik vind andere kenmerken belangrijk en daarbij is de kans op ziekten en besmetting erg groot op shows en keuringen. Het zou voor mij een groot risico zijn als ik met een paar hamsters naar een show ga en weer terugkom met een ziekte… aangezien ik vaak jonge dieren heb zou dat in mijn geval niet verantwoord zijn. Daarnaast zijn de shows vaak niet bij mij in de buurt waardoor ik mijn dieren blootstel aan veel stress door het reizen.
russische-dwerghamster-pearl-mandarijn

russische dwerghamster facebookrussische dwerghamster twitterrussische dwerghamster you tuberussische dwerghamster feed

Koop uw Hamster artikelen eenvoudig bij DRD Pets, de online Hamster Webshop voor uw Hamster. Voor artikelen voor uw Hamster bent u in onze hamster webshop op de juiste plaats. U vindt hier verschillende soorten en merken voor een aantrekkelijke prijs. Trixie, Karlie, Europet, Ferplast e.a. Bestellen gaat eenvoudig en snel in onze hamster webshop.
hamsterforum
Gerbil
Cotton Comfort

ALGEMEEN

Over onsl
Voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Contact

FOKKEN

Mijn Fokdoel
Hobby Fokkers Wet
Alle nestjes
Koppels
Leuke reacties
Statistieken

TE KOOP

Te koop
Hoe werkt het
Prijslijst
Onze kalender

DRD WEBSITES

DRD Hamsters
DRD Hamsterforum
DRD Hamster Webshop

SOCIAAL

Twitter
Facebook
YouTube