Home De Russische DwerghamsterTe Koop De Russische DwerghamsterKoppels De Russische DwerghamsterHamsterforumHamster WebshopBlog De Russische DwerghamsterLeuke Links De Russische DwerghamsterGastenboek De Russische Dwerghamsterhamster nieuwsContact De Russische Dwerghamster
HUISVESTING
Aanschaf
Huisvesting
Benodigdheden
Loopradjes
Bodembedekking
VERZORGING
Omgang
Verzorging
Vacht
Kleuren
VOEDING
Voeding
Hamsteren
GEDRAG
Gedrag
Gedrag v/s kleur
Bijten
Snelle Hamster
Gedragsfasen
Communicatie
VOORTPLANTING
Voortplanting
Fokt niet
Oeps Nestje
Complicaties
Geslacht
Inteelt
Genetica
Kleurcodes
De kleinste
GEZONDHEID
Gezondheid
Signalement
Anatomie
Diabetes
Gewicht & Lengte
OVERIGE
Herkomst
Keuringen
Hamstersoorten
Hamster weetjes

Brochure

hamster webshop

Checklist

checklist hamster

DE HUISVESTING

critter bath dwerghamsterRussische dwerghamsters springen niet en ze klimmen ook niet alte best. Je zult hun woonplaats dus niet op springen en klimmen hoeven in te richten.

Maar de Dwerghamstertjes hebben echter wel andere wensen. Ze graven graag, dus moet de bodembedekking niet te laag zijn. en ze willen zich graag even terugtrekken in een holletje of huisje, daar moet dus een mogelijkheid voor zijn in de vorm van huisjes, holletjes etc.

Verder moeten er speeltjes in de kooi aanwezig zijn en natuurlijk knaagmateriaal.

Maar je hebt natuurlijk in eerste instantie een kooi nodig. Maar welke zou het beste zijn…. Om je een beetje op weg te helpen heb ik hier onder de verschillende kooien, bodembedekkers en speeltjes op een rijtje gezet.

Wat voor type verblijf je voor je nieuwe vriendje koopt is niet alleen een kwestie van kwaliteit maar zeker ook van smaak. Zo vind de één een fel gekleurde buizenkooi prachtig terwijl de andere voor de wat rustigere verblijven zou kiezen als een aquarium of terrarium. Misschien wordt de keuze wat makkelijker voor je na het lezen van onderstaande opsommingen.

ferplast dwerghamster huisje\

Om het je hamstertje nog leuker te maken kun je een avondurenpark voor hem maken of kopen, meer informatie hierover vind je bij Omgang
Voor informatie over het houden van meerdere dieren moet je even bij gedrag kijken.

Een nieuwe trend die vanuit Duitsland naar ons landje is overgewaaid is de DUITSE STIJL Dit zijn verblijven die op een zeer natuurlijke manier zijn ingericht.

DWERGHAMSTER KOOIEN


TRALIEKOOI

De traliekooi is de meest verkochte kooi voor hamsters. Ze bestaan uit een plastic bak met daarop tralies. Indien er een tweede verdieping aanwezig is mag het plateau niet uit tralie bestaan, liefst van kunststof.

Ferplast Hamsterville

Voordelen: Er zijn redelijk goedkope traliekootjes te koop en vaak zijn ze ook voorzien van extra’s (looprad, huisje etc.)
Goede ventilatie.

Nadelen: Afstand tussen de spijlen is vaak te groot (ontsnapping is hierdoor snel mogelijk) Er ligt vaak rotzooi naast de kooi. De diertjes kunnen gaan ‘tralieknagen’.

Er zijn tegenwoordig ook redelijk hoge traliekooien in de verkoop, deze zijn goed geschikt voor hamsters alleen is het wel uitkijken geblazen dat je kleine vriend niet van te grote hoogte valt want dan kan hij zich lelijk bezeren. Je kunt hiervoor hangmatjes in het verblijf hangen om de val te breken.


BUIZENKOOI

Ook wel buizenkooien genoemd. De kooien zitten doormiddel van
complexe gangenstelsels aan elkaar vast of hebben één of twee buizen waar de hamster doorheen kan rennen.

Voordelen: Mooi is dat je deze constant kan uitbreiden en het is een leuk gezicht om je hamster er doorheen te zien wurmen. Ook bij deze kooien is je hamster (redelijk) goed afgeschermd voor andere (huis)dieren. 

Nadelen: Slechte ventilatie en moeilijk schoon te maken. De uitbreiding is best duur en de hamster heeft meer kans om uit te breken. Schuwe diertjes kunnen zich makkelijk verstoppen en zijn moeilijk te bereiken. Als je een donkere kleur uitkiest is je hamster moeilijk te zien in dit type kooi. Ze plassen ook vaak in de buizen waardoor je ze vaak moet schoonmaken.


DUNA

Een Duna is een verblijf dat gemaakt is van hard plastic. Het is een relatief lage bak met een metalen rooster op de bovenkant.

ferplst mini duna hamster

Voordelen: De voordelen zijn: dat er minder kans is op tocht.
Ook biedt het goede bescherming tegen andere huisdieren. En er licht nooit zaagsel of hooi naast de kooi. Ze zijn makkelijk schoon te maken en vaak ook ruim waardoor je er veel speeltjes in kwijt kunt. Je kunt je hamster redelijk goed bewonderen in deze type kooi.

Nadelen: Slechte ventilatie hierdoor moet deze regelmatig schoon gemaakt worden om te voorkomen dat ze naar urine gaan stinken en dat eventuele  bacteriën zich gaan ontwikkelen.
Er zijn geen tralies aanwezig zodat je geen extra dingen kunt ophangen (drinkflesje, liksteentje etc.) De Duna is niet krasvast waardoor de bovenkant na een tijdje aardig beschadigd kan zijn.


DUNA MET BUIZEN

Deze leuke combinatie van plastic bak en buizen is heel geschikt voor hamsters. Het zijn leuke verblijven die veel speelmogelijkheden voor de hamsters bieden.

Ferplast hamsterkooi combi

Voordelen: Dankzij het plastic komt er weinig tot geen troep naast de kooi te liggen. De buizen zorgen voor extra speel plezier en vaak hebben deze verblijven ook plateaus waar de hamsters op kunnen klimmen.

Nadelen: Je hamster kan zijn behoefte gaan doen in de buizen waardoor je deze vaker moet schoonmaken. In de zomer ventileleren deze verblijven minder goed.


DUNA. TRALIES EN BUIZEN

De gecombineerde kooi combineert de drie beste onderdelen met elkaar. Zo heeft deze kooi een tralie gedeelte, een duna plastic gedeelte en buizen.

Ferplast- Duna Fun Large

Voordelen: Dankzij de tralies ventileert het goed en kun je makkelijk flesjes en dergelijke in de kooi hangen dankzij het duna plastic komt er weinig tot geen troep naast de kooi te liggen. De buizen zorgen voor extra speel plezier.

Nadelen: Er kan wat troep gemorst worden bij het tralie gedeelte. Je hamster kan zijn behoefte gaan doen in de buizen waardoor je deze vaker moet schoonmaken.
Deze kooien kunnen vrij prijzig zijn.


TERRARIUM/AQUARIUM

Een aquarium of terrarium is gemaakt van glas of hard plastic. Het heeft vaak een open bovenkant en is in verschillende maten verkrijgbaar.

Voordelen: Makkelijk schoon te maken met een schepje bijv. Ook kun je, je hamster goed bewonderen in zo'n glazen bak.
Tevens is er geen sprake van tocht en ze zijn in grote tot zeer grote  maten verkrijgbaar.

Dit verblijf is zeer geschikt voor de rusjes omdat ze nauwelijks klimmen en gebruiken de tralies dus niet (vaak).Door de dichte zijkanten wordt er niets gemorst om het verblijf heen.

Ferplast-ratatout gerbilkooiferplast gabry-gerbilkooi

karat hamsterkooi

Nadelen: Omdat terraria een wat mindere ventilatie hebben (maar wel beter dan de Duna)  moeten deze regelmatig schoon gemaakt worden om te voorkomen dat ze naar urine gaan stinken. Als er andere huisdieren in de buurt zijn dan is het handig om de bovenkant af te schermen met een roostertje.
Een terrarium is vaak wel zwaar en niet altijd geschikt voor kinderen vanwege de breekbaarheid en het glas. Aquariums zijn vaak goedkoper in de aanschaf dan normale kooien.


HAMSTERKAST

Is een handige oplossing voor als je wilt fokken met hamstertjes en daarbij ruimte wilt besparen.

Voordelen: Ruimte besparing.
Dit is een ideale oplossing voor als je meerdere hamstertjes of koppeltjes hebt en iets minder ruimte.
Je hebt alle verblijven bij elkaar en in de meeste gevallen wordt er gebruik gemaakt van dezelfde verblijven, waardoor het geheel een prettige en overzichtelijk is.

Nadelen: Het ligt er maar net aan hoe je het inricht en hoe groot je het maakt, ook is het van belang om te kijken naar welke verblijven je gaat gebruiken, traliekooi, aquariums etc. In de regel zullen de middelste verblijven makkelijker te verschonen zijn dan de bovenste (niet bij kunnen) of onderste (bukken). De kast moet wel heel stabiel zijn zodat deze niet kan omvallen of gaat wiebelen.


russische dwerghamster natuur

HOE GROOT MOET EEN HAMSTERKOOI ZIJN?

Een hamsterkooi kan nooit te groot zijn. In boeken worden vaak maten gegeven van 25 cm tot 40 cm. Dit is echter veel te klein voor een dwerghamster. Een dwerghamstertje heeft veel meer ruimte nodig, het zijn immers actieve dieren. Een betere kooi is minimaal 60 cm lang en 30 cm breed. Als je besluit om een hoge kooi te kopen let er dan wel op dat je hamster niet zomaar van boven naar beneden kan vallen. Zorg ervoor dat er plateaus en/of hangmatjes in hangen die eventuele val kunnen opvangen.

 

WAAR MOET DE HAMSTERKOOI STAAN?

 • Zet je kooi op een droge en temperatuur vaste plek. (Goede temp. Voor een dwerghamstertje is tussen de 15 en 21 C°)

 • Buiten bereik van andere huisdieren (bijvoorbeeld kat of hond).

 • Niet in de felle zon.

 • Niet op een lawaaierige plek, je hamster heeft overdag rust nodig

 • Zet de kooi nooit te dicht bij de gordijnen, de hamster zal het namelijk niet kunnen laten om er een paar stukjes vanaf te knagen en voor zijn nestje te gebruiken.

PAS OP!

tralieplateau

Gebruik geen plateaus in de kooi die gemaakt zijn van traliewerk. Dergelijke plateaus zijn gevaarlijk voor de hamstertjes omdat ze hun pootjes kunnen breken. Net als bij tralie loopradjes het geval is. Gebruik dus altijd dichte plateaus.

ferplast plateau grijs

UITBRAAK

Een hamster zal zich het beste thuis voelen in een kooi met een dikke laag bodembedekking. Een ander punt waar je serieus op moet letten is dat hamsters echte uitbrekers zijn. Ja geen inbrekers maar uitbrekers! Het is bijna niet voor te stellen hoe dun een hamster zijn eigen lichaam kan maken. Om zo zijn hele lichaam door een kiertje naar buiten te werken. Een goed verblijf moet daarom aan de volgende punten voldoen:

 • Geen puntige en scherpe randen of uitsteeksels aan of in de kooi.

 • Zorg dat de kooi plekjes biedt waar de hamster tot rust kan komen.

 • De kooi dient goed geventileerd te zijn. De hamster moet continu verse lucht krijgen.

 • Bij voorkeur geen kooien van hout. Dit neemt geur en vocht op. Ook kan de hamster zijn eigen naar buiten knagen! (Behalve als het goed beveiligd is)

 • De kooi moet eenvoudig schoon te maken zijn.

 • De afstand tussen de spijlen van de tralies mogen niet meer dan 1cm zijn.

 

TIPS VOOR WARME DAGEN

 • Zet een schoteltje ‘s nachts in de koelkast en geef dit overdag of s' avonds aan je hamster. Het koude schaaltje is lekker verkoelend voor je hamster!

 • Zorg voor voldoende en vers drinkwater, maar niet te koud.

 • Zorg dat de kooi niet recht in de zon staat en niet in een te warme en benauwde ruimte staat

 • Geef je hamster wat vochthoudend groenvoer, zoals een plakje komkommer, sla of appel

 

TIPS VOOR KOUDE DAGEN

 • Zorg ervoor dat je hamster voldoende bodembedekking en nestmateriaal heeft. Zo kan je hamster een lekker warm nestje maken. Een stukje keukenrolpapier of wc-papier vinden ze geweldig.

 • Zorg dat de kooi niet op de tocht of koude plek staat.

 • Zet de hamster op een niet te koude kamer (dus niet een waar het raam hele dagen openstaat en het daardoor binnen ook vriest).

 • Russische Dwerghamsters kunnen een wintervacht krijgen. Dit is normaal en deze raken ze kwijt als de dagen langer worden en het warmer wordt. Niet alle hamsters krijgen dit, het ligt aan de hoeveelheid licht die er is.

 

SCHOONMAKEN VAN HET HAMSTERVERBLIJF

Hamsters maken niet echt veel rommel, ze stinken vergeleken met andere knaagdieren ook niet. Het zijn schone diertjes die veelal 1 hoekje in hun verblijf kiezen om hun behoefte te doen. Dit ene hoekje kan naar een paar dagen wel wat natter gaan worden en daarom is het handig om het hoekje regelmatig schoon te maken. Als je dit doet voorkom je eigenlijk aankoeking van urine. Als urine echt doordrenkt in het verblijf dan is het lastig schoon te maken. Goed bijhouden werkt beter.

WELK SCHOONMAAKMIDDEL?

bea-clean-fris-schoon-500-mlIk krijg weleens de vraag wat voor schoonmaakmiddel ik gebruik. Ik heb zelf aquariums. Ik vind deze aan de ene kant makkelijk te reinigen. Ik schep de bodembedekking eruit, maak het glas schoon en gooi er nieuwe bodembedekking in. Het glas maak ik de ene keer schoon met een schoonmaaksopje en de andere keer met glasex, je krijgt toch snel vegen op het glas en dat is niet mooi. Af en toe zet ik de aquariums onder de douche en spoel ik ze goed om, daarna neem ik ze met een droge doek af en klaar is kees. Uiteraard is het gesleep met aquariums niet echt fijn en moet je goed uitkijken, want een keer ergens tegenaan en er zit een barst in :( ik weet er alles van er zijn er al enkele gesneuveld hier :p

Een Duna kun je eenvoudig met een sopje schoonmaken. Het is wel belangrijk het verblijf een keer in de zoveel tijd goed te ontsmetten. Dit in verband met mogelijke parasietjes, urine resten en bacteriën.  Er zijn verschillende middelen die je hiervoor kunt gebruiken, een daarvan is detol of Bea Clean Fris & Schoon. Dit laatste is een speciaal middel om knaagdierverblijven schoon te maken. Het ruikt lekker en maakt goed schoon. De fles bevat 500 ml vloeistof, dus daar kan je echt heel lang mee. Je kunt het ook gebruiken voor speeltjes.


Russische Dwerghamsters samen houden?

Lees hier meer...

Tralieknagen

Lees hier meer...

Hamster Toilet

Lees hier meer...

Bodembedekking

Lees hier meer...


russische dwerghamster facebookrussische dwerghamster twitterrussische dwerghamster you tuberussische dwerghamster feed

Koop uw Hamster artikelen eenvoudig bij DRD Pets, de online Hamster Webshop voor uw Hamster. Voor artikelen voor uw Hamster bent u in onze hamster webshop op de juiste plaats. U vindt hier verschillende soorten en merken voor een aantrekkelijke prijs. Trixie, Karlie, Europet, Ferplast e.a. Bestellen gaat eenvoudig en snel in onze hamster webshop.
hamsterforum
Cotton Comfort
Gerbil

ALGEMEEN

Over onsl
Voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Contact

FOKKEN

Mijn Fokdoel
Hobby Fokkers Wet
Alle nestjes
Koppels
Leuke reacties
Statistieken

TE KOOP

Te koop
Hoe werkt het
Prijslijst
Onze kalender

DRD WEBSITES

DRD Hamsters
DRD Hamsterforum
DRD Hamster Webshop

SOCIAAL

Twitter
Facebook
YouTube