Home De Russische DwerghamsterTe Koop De Russische DwerghamsterKoppels De Russische DwerghamsterHamsterforumHamster WebshopBlog De Russische DwerghamsterLeuke Links De Russische DwerghamsterGastenboek De Russische Dwerghamsterhamster nieuwsContact De Russische Dwerghamster
HUISVESTING
Aanschaf
Huisvesting
Benodigdheden
Loopradjes
Bodembedekking
VERZORGING
Omgang
Verzorging
Vacht
Kleuren
VOEDING
Voeding
Hamsteren
GEDRAG
Gedrag
Gedrag v/s kleur
Bijten
Snelle Hamster
Gedragsfasen
Communicatie
VOORTPLANTING
Voortplanting
Fokt niet
Oeps Nestje
Complicaties
Geslacht
Inteelt
Genetica
Kleurcodes
De kleinste
GEZONDHEID
Gezondheid
Signalement
Anatomie
Diabetes
Gewicht & Lengte
OVERIGE
Herkomst
Keuringen
Hamstersoorten
Hamster weetjes

russische dwerghamster wijnrankHERKOMST

De Russische Dwerghamster komt oorspronkelijk voor in het zuidwesten en midden van Siberië in een afgelegen deel van Chakassië gelegen in het zuiden van Midden-Siberië. Ook komt het diertje voor in het oosten van Kazachstan en Mantsjoerije dat gelegen is in het noordoosten van China en zuidoosten van Rusland.

Mantsjoerije

Mantsjoerije

Chakassië

Chakassië

De Russsische Dwerghamster leeft van alle dwerghamstersoorten in de meest noordelijke streken. Je kunt de Russische Dwerghamsters ook tegenkomen in de semi woestijn in centraal Azië. Daar leven de Russische Dwerghamsters op droge steppen en op en rond open velden in en rond de bossen van Minusinsk.

De verspreiding van de Russische Dwerghamster is op de onderstaande kaart te zien.

kaart russische dwerghamster

 

NAAM VAN DE RUSSISCHE DWERGHAMSTER

russische dwerghamsterDe Russische Dwerghamster wordt ook wel Dzjoengaarse (een gebied in het noordwesten van China heet Dzjoengarije) of Siberische (gebied in Rusland) Dwerghamster genoemd. De naam Dzjoengaarse dwerghamster is verraderlijk omdat deze naam voor zowel de Russische Dwerghamster als voor de Campbelli dwerghamster gebruikt wordt. Dit kan weleens voor verwarring zorgen. Het koosnaampje van de Russische Dwerghamster is: ‘Rusje’. In Engeland en Amerika worden de Russische Dwerghamsters ‘Winter White’ genoemd. Dit omdat de Russische Dwerghamster in de winter een wintervacht kan krijgen en dan geheel wit kunnen worden. De Latijnse naam voor Russische Dwerghamster is Phodopus Sungorus. Hieronder wordt de naamgeving toegelicht.

russische dwerghamster kont

Dwerghamster.nlGESCHIEDENIS VAN DE RUSSISCHE DWERGHAMSTER

De Russische Dwerghamster is in 1773 voor het eerst beschreven (Pallas, 1773).
In de jaren 60 kwam de wetenschapper Dr. Figala naar het Max-Planck-Instituut (West-Duitsland) met twee in het wild gevangen koppels Russische Dwerghamsters. Ze waren in omgeving van Omsk te West-Siberië gevangen.

Dwerghamster.nlBeide koppels kregen nageslacht. Samen met Goldau and Klaus Hoffmann bestudeerde hij de dieren. Het was de wetenschapper Klaus Hoffmann die bij het observeren van deze dieren ontdekte dat er seizoengebonden veranderingen in lichaamsgewicht en kleur optraden. Hij vond ze voor de wetenschap erg waardevol. Via Klaus Hoffmann zijn de Russische Dwerghamsters onder andere wetenschappers verspreid. Begin jaren 70 zijn de eerste exemplaren naar Nederland gekomen. Tegen 1980 waren veel laboratoriums voorzien van deze kleine diertjes.

Tegenwoordig zijn de Russische Dwerghamsters echt populair en worden ze in bijna elke dierenwinkel verkocht.

Pallas dwerghamster

In de tijd dat dr. Klaus Hoffmann de Russische Dwerghamster onderzocht, dacht men dat er meerdere geografische afstammelingen zijn van de Russische Dwerghamster, te weten: Phodopus sungorus sungorus - Een noordweste ondersoort die wit wordt in de winter en Phodopus sungorus campbelli - Uit het soort uit het zuidoosten die niet wit word in de winter (Argyropulo 1933,
Veselovski and Grundova 1964, Flint 1966).

De naam: Phodopus, was geïntroduceerd door Miller (1910). De naam is afgeleid van phodos, van het griekse phos dat "blister" (blaar) betekend en pous dat "foot" (voet) betekend. Het verwijst eigenlijk naar de tekening op de voet van de Dwerghamster. Blister-Footed. (Ross, 1994, 1995) De naam die Pallas (1773) aan het diertje heeft gegeven refereert aan de plaats "Sungaria" (andere spelling Dsungaria or Djungaria or Zungaria). Deze plek ligt ten zuiden van de Altai bergen.

pallas

Omdat Hofman met de Russische Dwerghamster werkte noemde hij deze ook consequent: de Djungarian Hamster (Veselovski and Grundova 1964, Flint 1966). De naam die destijds in Amerika ook gebruikt werd was: "Hairyfooted
hamster” (Ellerman and Morrison-Scott, 1951). De andere ondersoort werd sungorus campbelli genoemd, ter ere van W.C. Campbell die de diertjes heeft gevonden in Mongolië 1902 (Ross 1995).

pallas 1773

In 1984 werden beide soorten van elkaar gescheiden en kregen hun eigen taxonomische indeling. Vanaf nu waren het officieel twee verschillende soorten. (Corbet, 1984).

Dr. K.W. Wynne-Edwards was de eerste wetenschapper die de Campbelli Dwerghamster de naam "Djungarian hamster"gaf en de Russische Dwerghamster de bijnaam "Siberian hamster" hamster gaf. Veel Amerikaanse en Britse collega's volgden deze naamgeving.

Brond: Adapted from Ellermann and Morrison-Scott (1951)

Op de bovenstaande kaart zie je de thuisgebieden van de Russische Dwerghamster en de Campbelli Dwerghamster.

 

LEEFOMGEVING VAN DE RUSSISCHE DWERGHAMSTER IN HET WILD

Hieronder is een kort filmpje te zien met beelden uit China, waarop te zien is waar en hoe de Russische Dwerghamster in het wild leeft.

Onderstaand een foto van de "Baraba steppe" gelegen in west Siberië.

baraba steppe

We weten nu waar de Russische Dwerghamsters in de natuur leven maar nog niet precies hoe. Als je Russische Dwerghamsters observeert in gevangenschap dan zie je al snel dat ze heel graag holletjes maken. Ze begraven zichzelf regelmatig onder het zaagsel en proberen kleine gangetjes te maken. Dit gedrag is er niet voor niets. In het wild worden er namelijk ook holletjes gemaakt. Lees meer...


GESCHIEDENIS VAN PETER SIMON PALLAS

Peter Simon Pallas is op 22 september 1741 in Berlijn geboren. Hij is gestorven op 8 september 1811 in Berlijn. Peter Simon Pallas was Pruisisch zoöloog en botanicus. Lees meer...

russische dwerghamster in de natuur
Bronnen
Stephan Steinlechner
Red List
Department bucknel edu
Mammalian species

russische dwerghamster facebookrussische dwerghamster twitterrussische dwerghamster you tuberussische dwerghamster feed

Koop uw Hamster artikelen eenvoudig bij DRD Pets, de online Hamster Webshop voor uw Hamster. Voor artikelen voor uw Hamster bent u in onze hamster webshop op de juiste plaats. U vindt hier verschillende soorten en merken voor een aantrekkelijke prijs. Trixie, Karlie, Europet, Ferplast e.a. Bestellen gaat eenvoudig en snel in onze hamster webshop.
hamsterforum
Cotton Comfort
Gerbil

ALGEMEEN

Over onsl
Voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Contact

FOKKEN

Mijn Fokdoel
Hobby Fokkers Wet
Alle nestjes
Koppels
Leuke reacties
Statistieken

TE KOOP

Te koop
Hoe werkt het
Prijslijst
Onze kalender

DRD WEBSITES

DRD Hamsters
DRD Hamsterforum
DRD Hamster Webshop

SOCIAAL

Twitter
Facebook
YouTube