Home De Russische DwerghamsterTe Koop De Russische DwerghamsterKoppels De Russische DwerghamsterHamsterforumHamster WebshopBlog De Russische DwerghamsterLeuke Links De Russische DwerghamsterGastenboek De Russische Dwerghamsterhamster nieuwsContact De Russische Dwerghamster
HUISVESTING
Aanschaf
Huisvesting
Benodigdheden
Loopradjes
Bodembedekking
VERZORGING
Omgang
Verzorging
Vacht
Kleuren
VOEDING
Voeding
Hamsteren
GEDRAG
Gedrag
Gedrag v/s kleur
Bijten
Snelle Hamster
Gedragsfasen
Communicatie
VOORTPLANTING
Voortplanting
Fokt niet
Oeps Nestje
Complicaties
Geslacht
Inteelt
Genetica
Kleurcodes
De kleinste
GEZONDHEID
Gezondheid
Signalement
Anatomie
Diabetes
Gewicht & Lengte
OVERIGE
Herkomst
Keuringen
Hamstersoorten
Hamster weetjes

De Korenwolf Syrische Hamster Campbelli Dwerghamster Chinese Dwerghamster
Roborovski Dwerghamster Langstaart Dwerghamster Molhamster Trekhamster
Muishamster Roemeense Hamster Turkse Hamster Triton Dwerghamster
Daurische Dwerghamster Eversman Dwerghamster Mongoolse Dwerghamster Tibetaanse Dwerghamster

ANDERE HAMSTERSOORTEN

Hamsters (Cricetinae) zijn een onderfamilie van de Cricetidae die voorkomt in Azië en Europa waarvan er een aantal als huisdier kan worden gehouden.
De hamsters zijn het dicht verwant aan de Noord-Amerikaanse Neotominae.
De bekendste soorten zijn:

  • de gewone hamster (Cricetus cricetus), deze komt ook voor in Nederland en België.
  • de goudhamster/Syrische Hamster (Mesocricetus auratus),  Deze wordt vrij veel als huisdier gehouden.

Tot een aparte groep behoren:

Er zijn 5 soorten hamsters die als huisdier worden gehouden:

  1. Syrische/Goudhamster (Mesocricetus auratus), zoals we hierboven al konden lezen. De naam goudhamster Komt uit de tijd dat ze slechts in de oorspronkelijke gouden wildkleur voorkwamen. Tegenwoordig bestaan er veel kleurvarianten, waardoor de naam Syrische hamster toepasselijker is
  2. De Chinese dwerghamster is een aparte omdat deze tot de familie van de ratachtige hamsters behoort. In dierenwinkels kom je voornamelijk Syrische hamsters en Russische dwerghamsters tegen, maar Campbelli en Roborovski dwerghamsters worden zo langzaam a zeker ook populairder.
  3. Roborovski dwerghamsters zijn echte groepsdieren en kunnen ook in gevangenschap met meerdere bij elkaar gehouden worden. Toch zijn niet alle Roborovski hamsters gesteld op gezelschap en kan het voorkomen dat ook bij deze soort de hamsters afzonderlijk gehouden moeten worden.
  4. Russische dwerghamsters en Campbelli dwerghamsters zitten qua gedrag tussen de solitaire en groepsgebonden hamsters in. Soms verdragen ze gezelschap, soms niet. Voor de veiligheid is het beter om ze daarom apart te houden.

Verder zijn er 4 dwerghamster soorten

  1. Russische of Siberische dwerghamster (Phodopus sungorus sungorus)
  2. Campbelli dwerghamster (Phodopus sungorus campbelli)
  3. Roborovski dwerghamster (Phodopus roborovskii)
  4. Chinese dwerghamster (Cricetulus griseus).

Dwerghamsters lijken voor veel mensen op muizen, ze zijn erg rond gebouwd, en hebben  korte, nauwelijks waarneembare staartjes (m.u.v. de Chinese dwerghamster, die een duidelijk waarneembaar staartje heeft van ongeveer een centimeter) en meestal gemakkelijk te hanteren.
Hamsters leven vooral op steppen, maar ook op landbouwgrond, met name op leemgronden.

Een hamster wordt gemiddeld maar anderhalf tot twee jaar oud. In uitzonderlijke gevallen kunnen hamsters echter leeftijden van vier jaar of ouder bereiken.

De meeste hamsters zijn solitaire dieren. Syrische hamsters en Chinese dwerghamsters zijn absoluut solitair, dus ook in gevangenschap moeten ze alleen in een kooi gehouden worden. Meerdere dieren in één kooi zullen ruzie met elkaar krijgen met ernstige gevolgen.

Verschillende soorten hamsters kunnen onderling niet samenleven en zullen elkaar proberen uit te moorden.

Het onderscheiden van hamsters is niet eenvoudig, waardoor verwarring van de geslachten makkelijk optreedt in bijv. dierenwinkels. Hamsters geven weinig geur af en in gevangenschap is het aangewezen de kooi wekelijks schoon te maken.

Vrouwelijke Syrische hamsters kunnen een wat sterkere geur afscheiden als ze in hun vruchtbare periode zitten, eens in de vier dagen.
Hamsters eten vooral zaden en andere plantaardige voedingsstoffen, maar ook dierlijke eiwitten zijn zeer belangrijk aangezien ze in de natuur ook insecten eten. In de dierenwinkel is hamstervoer verkrijgbaar, maar let daarbij op het eiwitgehalte.

Als het eiwitgehalte tussen de 15 en 20 procent zit is het goed, meer neigend naar de 20 procent, is ideaal.

Coprofagie (het eten van eigen ontlasting) komt ook voor bij hamstertjes en dient om voedingsstoffen op te nemen die door de microbiële organismen in de dikke darm zijn gemaakt.

Hamsters zijn echte nachtdieren en brengen de dag grotendeels al slapend door in hun holletje of huisje dat ze in hun kooi van  wc-papier of houtvezel hebben gebouwd. Er zijn ook watten van puur katoen te koop. Deze zijn verteerbaar en dus niet schadelijk.

Het begrip hamsteren is waarschijnlijk ontstaan doordat hamstertjes voorraadjes aanleggen, zelfs al gedurende het eten in hun wangzakken. Dat voedsel brengen ze vervolgens naar hun slaapplaats, waar ze het begraven en later opeten.

russische dwerghamster facebookrussische dwerghamster twitterrussische dwerghamster you tuberussische dwerghamster feed

Koop uw Hamster artikelen eenvoudig bij DRD Pets, de online Hamster Webshop voor uw Hamster. Voor artikelen voor uw Hamster bent u in onze hamster webshop op de juiste plaats. U vindt hier verschillende soorten en merken voor een aantrekkelijke prijs. Trixie, Karlie, Europet, Ferplast e.a. Bestellen gaat eenvoudig en snel in onze hamster webshop.
hamsterforum
Gerbil
Cotton Comfort

ALGEMEEN

Over onsl
Voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Contact

FOKKEN

Mijn Fokdoel
Hobby Fokkers Wet
Alle nestjes
Koppels
Leuke reacties
Statistieken

TE KOOP

Te koop
Hoe werkt het
Prijslijst
Onze kalender

DRD WEBSITES

DRD Hamsters
DRD Hamsterforum
DRD Hamster Webshop

SOCIAAL

Twitter
Facebook
YouTube