Russische Dwerghamster
Home De Russische DwerghamsterTe Koop De Russische DwerghamsterKoppels De Russische DwerghamsterHamsterforumHamster WebshopBlog De Russische DwerghamsterLeuke Links De Russische DwerghamsterGastenboek De Russische Dwerghamsterhamster nieuwsContact De Russische Dwerghamster
HUISVESTING
Aanschaf
Huisvesting
Benodigdheden
Loopradjes
Bodembedekking
VERZORGING
Omgang
Verzorging
Vacht
Kleuren
VOEDING
Voeding
Hamsteren
GEDRAG
Gedrag
Gedrag v/s kleur
Bijten
Snelle Hamster
Gedragsfasen
Communicatie
VOORTPLANTING
Voortplanting
Fokt niet
Oeps Nestje
Complicaties
Geslacht
Inteelt
Genetica
Kleurcodes
De kleinste
GEZONDHEID
Gezondheid
Signalement
Anatomie
Diabetes
Gewicht & Lengte
OVERIGE
Herkomst
Keuringen
Hamstersoorten
Hamster weetjes

hamsterenHAMSTEREN

Zoals we wel weten Hamsteren Hamsters om hun voedsel bij elkaar te sprokkelen.

Waarom hamsters hamsteren is veel onderzoek naar gedaan en men is het erover eens dat de reden hiervoor met name tijdsbesparing is.

 

WAAROM HAMSTEREN HAMSTERS?

Omdat hamsters in de natuur vaak s'nachts op pad zijn om hun voedsel te zoeken en omdat hamsters prooidieren zijn, moeten ze dus snel te werk gaan. Als een hamster de tijd zou nemen om elk stukje eten dat hij vindt lekker ter plekke op te peuzelen, dan zou hij een vrij makkelijke prooi voor roofdieren kunnen worden. Immers is de concentratie en oplettendheid verminderd aanwezig tijdens het eten. Dankzij het hamsteren kan het diertje zijn voer snel bij elkaar verzamelen om vervolgens in zijn holletje in aller rust op te eten.

 

HOE GAAT HAMSTEREN IN ZIJN WERK?

Het hamsteren is een werkje op zich. De hamster pakt een stukje voer en stopt deze in zijn mond. Vervolgens maakt de hamster kauwbewegingen en gebruikt zijn voorpoten om het voer goed in de wangzak te krijgen. Bij grotere stukken voer zijn meer kauwbewegingen nodig dan bij kleinere stukjes voer. In een onderzoek van Carolyn Buckley zijn bij een Syrische Hamster 3 tot 25 kauwbewegingen geregistreerd (grote stukken) en 2 tot 12 kauwbewegingen voor kleinere stukken voer. De kauwbeweging bij het positioneren van het voer is korter dan een kauwbeweging tijdens het eten zelf.

Onderzoekers denken dat de linker voorpoot gebruikt wordt om de rechter wangzak te vullen en de rechter voorpoot om de linker wangzak te vullen. Bij nog kleinere stukjes voedsel gebruikt de hamster zijn voorpoten niet meer, maar helpt het voedsel op de goede plek te komen door zijn tong te gebruiken.

wangzakken

DE WANGZAKSPIER

De wangzak heeft een duidelijke functie bij het hamsteren. Eerder dacht men dat de wangzakspier alleen de functie had om de wangzak zelf versteviging te geven en hielp bij het legen van de wangzak.

De wangzakspier wordt echter ook gebruikt om stukjes voer van voor naar achteren verder de wangzak in te schuiven. Dankzij deze wangzakspier kan de hamster heel snel en efficiënt voer in zijn wangzakken stoppen. Soms wel tot 20% van zijn lichaamsgewicht. Om het hele proces nog efficiënter te maken strekt de hamster zijn nek tijdens het hamsteren en kan het voer nog makkelijker naar binnen schuiven.


Hamstervoeding

Lees hier meer...

Soorten Hamstervoer

Lees hier meer...

Trosgierst voor Russische Dwerghamsters

Lees hier meer...

Coprofagie

Lees hier meer...

Hamsters en Vitamine C

Lees hier meer...

Hamsters en gedroogde meelwormen

Lees hier meer...

Eivoer

Lees hier meer...

Hamsterkruiden

Lees hier meer...

Hamsters en vitamines

Lees hier meer...

Wat mag je hamster nog meer eten?

Lees hier meer...


Bronnen.
• Dr. Marcel AG van der Heyden • C.A. Buckley, J.E. Schneider, D. Cundall. Kinematic analysis of an appetitive food-handling behaviour: the functional morphology of Syrian hamster cheek pouches. J. Exp. Biol. 2007;210:3096-3106.
• Y Hager. Big cheeks hoard food. J. Exp. Biol. 2007;210:ii

 

russische dwerghamster facebookrussische dwerghamster twitterrussische dwerghamster you tuberussische dwerghamster feed

Koop uw Hamster artikelen eenvoudig bij DRD Pets, de online Hamster Webshop voor uw Hamster. Voor artikelen voor uw Hamster bent u in onze hamster webshop op de juiste plaats. U vindt hier verschillende soorten en merken voor een aantrekkelijke prijs. Trixie, Karlie, Europet, Ferplast e.a. Bestellen gaat eenvoudig en snel in onze hamster webshop.
hamsterforum
Cotton Comfort
Gerbil

ALGEMEEN

Over onsl
Voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Contact

FOKKEN

Mijn Fokdoel
Hobby Fokkers Wet
Alle nestjes
Koppels
Leuke reacties
Statistieken

TE KOOP

Te koop
Hoe werkt het
Prijslijst
Onze kalender

DRD WEBSITES

DRD Hamsters
DRD Hamsterforum
DRD Hamster Webshop

SOCIAAL

Twitter
Facebook
YouTube