Russische Dwerghamster
Home De Russische DwerghamsterTe Koop De Russische DwerghamsterKoppels De Russische DwerghamsterHamsterforumHamster WebshopBlog De Russische DwerghamsterLeuke Links De Russische DwerghamsterGastenboek De Russische Dwerghamsterhamster nieuwsContact De Russische Dwerghamster
HUISVESTING
Aanschaf
Huisvesting
Benodigdheden
Loopradjes
Bodembedekking
VERZORGING
Omgang
Verzorging
Vacht
Kleuren
VOEDING
Voeding
Hamsteren
GEDRAG
Gedrag
Gedrag v/s kleur
Bijten
Snelle Hamster
Gedragsfasen
Communicatie
VOORTPLANTING
Voortplanting
Fokt niet
Oeps Nestje
Complicaties
Geslacht
Inteelt
Genetica
Kleurcodes
De kleinste
GEZONDHEID
Gezondheid
Signalement
Anatomie
Diabetes
Gewicht & Lengte
OVERIGE
Herkomst
Keuringen
Hamstersoorten
Hamster weetjes

1E HULP BIJ...

Dwerghamster.nlDwerghamster.nlOnderstaand vind je een opsomming van veelvoorkomende aandoeningen of ongelukken bij hamsters. Aangezien een hamster maar een klein kwetsbaar beestje is, is het niet altijd even makkelijk om hulp toe te passen. Zo is het beademen van een hamster niet te doen en ook de hartmassage zal niet effectief zijn.

DWERGHAMSTER HEEFT WORMEN

Ook hamsters kunnen last krijgen van wormen. De meest bekende wormsoorten zijn:
Lintwormen
Spoelwormen
Je kunt de aanwezigheid van wormen herkennen aan de volgende symptomen:

  • Braken
  • Diarree
  • Een doffe vacht
  • En een verminderde eetlust
  • Vermagering

Lintworm kan de oorzaak zijn van diarree en slechte conditie. Wanneer een hamster last heeft van een lintworminfectie, kun je rond de anus en op zijn slaapplaats soms kleine stukjes van de worm zien. Deze stukjes lijken op rijstkorreltjes. In zo’n geval is ontwormen noodzakelijk. Als een hamster lintworm heeft, moet hij ook op vlooien gecontroleerd worden. Ook het verblijf moet op vlooien gecontroleerd worden. Lintwormen worden namelijk overgebracht door o.a. vlooien.

Deze wormen veroorzaken vooral bij jongere dieren diarree, vermagering en achterblijvende groei. Bij een ernstige worminfectie is de hamster mager, maar heeft hij een opgezwollen buik. Soms zijn de spoelwormen in de ontlasting te zien. Ze lijken op al dan niet bewegende ‘spaghetti slierten’ In ernstige gevallen kan de hamster ze zelfs uitbraken. Als je hamster last heeft van spoelwormen ga dan naar de dierenarts of de dierenspeciaalzaak om de hamster een ontwormingskuur te geven.
Als je hamster wormen heeft (gehad) kan het zijn dat de gezinsleden ook een ontwormingskuur moeten krijgen.

Zie ook Huidaandoeningen

Dwerghamster.nlDWERGHAMSTER HEEFT VLOOIEN

Hamsters kunnen last krijgen van vlooien. Al gebeurt dit niet vaak.
Vlooien zijn kleine parasieten die zich voeden met bloed van dieren. Vlooien veroorzaken niet alleen jeuk en daardoor huidklachten en irritatie bij de dieren, maar ze kunnen ook ziekten overdragen (lintworm). Grote hoeveelheden vlooien op een dier kunnen leiden tot bloedarmoede. Het kan zelfs voorkomen dat hamsters allergisch zijn voor het speeksel van een vlo, waardoor deze een ernstige huidaandoening kunnen krijgen. Al met al is het dus heel belangrijk vlooien zo goed mogelijk te bestrijden. En niet alleen de vlooien op de hamster, maar ook in zijn directe omgeving (verblijf/kooi) Voor de bestrijding op het dier zelf bestaan diverse middelen zoals druppels voor in de nek. Vraag bij je dierenarts of dierenspeciaalzaak wat je het beste kunt gebruiken om de vlooien te bestrijden.
Vlooien leggen hun eitjes op het ‘gastdier’. Deze eitjes vallen vervolgens van het dier af. Ze komen in het verblijf terecht en als je deze niet op tijd of niet goed genoeg verschoont komend de eitjes uit. Op de laatste foto zie je een vlooienlarve.
Vlooien kunnen gemakkelijk overgaan op andere dieren dus het is raadzaam om andere dieren in huis ook te behandelen. Je moet wel uitkijken als je een aquarium met vissen hebt en de vlooien gaat bestrijden met een spray (voor de omgeving). De spray kan namelijk neerslaan op het water en dit kan dodelijk zijn voor de vissen.

Zie ook Huidaandoeningen

DWERGHAMSTER HEEFT BLOEDMIJT

(Dermanyssus gallinae), is een mijtsoort die bij pluimvee en vogels in het algemeen voorkomt.
Maar deze mijtsoort kan ook bij hamsters voorkomen en voor veel overlast zorgen. De bloedmijt maakt namelijk een klein gaatje in de huid van de hamster om daar bloed uit te drinken en dit wondje gaat later heel erg jeuken. Je kunt je voorstellen dat als een hamster een paar van zulke plekjes heeft hij er helemaal gek van wordt. De mijt blijft ook niet op het dier zelf zitten zoals ander parasieten dat doen. De bloedmijt voed zich met bloed en gaat dan een rustig plekje opzoeken om eitjes te leggen. Dus als je, je dieren nakijkt is de kans groot dat je geen mijten aan zult treffen op het dier zelf.

De bloedmijt is een echte nachtmijt. Deze komt dan ook ’s nachts tevoorschijn en voed zich met bloed van de hamster. De mijten zijn lichtschuw en dus verbergen ze zich voerdag in kieren en gaatjes. Op die plekken zullen ze ook paren en eitjes leggen. Onder gunstige omstandigheden duurt een generatie maar 7 dagen.
De bloedmijt kan wel tot 10 maanden overleven in een leeg verblijf, daarom moet het ontsmetten erg zorgvuldig gebeuren.

Wat zijn de ontwikkelingsstadia van de bloedmijt?

  1. Ei
  2. Larve
  3. protonimf (nimf stadium 1)
  4. deutonimf (nimf stadium 2)
  5. volwassen exemplaar

De ideale temperatuur voor de bloedmijt is 24 tot 31 graden. Indien de temperatuur onder de 0 graden komt of boven de 45 graden dan gaan alle stadia dood.  Ook de luchtvochtigheid spelt een belangrijke rol mee. Zo vinden bloedmijten een luchtvochtigheid tussen de 70% – 90% heerlijk maar bij een luchtvochtigheid van lager dan 20% verdrogen ze en gaan ze dood. Zoals je kunt lezen hangt de levensuur van een bloedmijt sterk af van de omgevingsfactoren zoals temperatuur en luchtvochtigheid. Als alles ideaal is dan kunnen ze wel 40 dagen overleven, dit is met name bij koudere temperaturen. Bij onze kamertemperaturen zullen ze echter tegen de 19 dagen overleven.
Het bestrijden van bloedmijt is een lastig klusje, het zijn hele hardnekkige beestjes. Ze kunnen dus op de dieren zitten, in de kooi maar zeker ook rondom de kooi, dus in de ruimte waar de kooi staat.
Als je bezig gaat met het bestrijden zul je dus de dieren , de kooi en ook de omgeving moeten aanpakken.
Op het moment dat je bloedmijt constateert moet je goede voorzorgsmaatregelen nemen:
Verplaats geen verblijven naar andere ruimtes.
Kleed je om als je bij de dieren bent geweest. De mijten kunnen op je kleren blijven zitten en zo wandel je het hele huis door.
Doe andere schoenen aan als je bij de hamsters bent geweest.
Hoe ga je te werk?
Behandel eerst de omgeving met ontsmettingsmiddel.
Behandel daarna de dieren en de kooien. Dit het liefst allemaal op 1 dag en overdag.
Behandel dan weer de omgeving.
Tot slot nogmaals de dieren en de kooien.
Welke middelen kun je gebruiken?
Beaphar Anti-schurft. Je kunt direct op het dier sprayen maar je kunt de spray ook eerst op je handen doen en vervolgens met je handen het diertje behandelen. Was wel goed je handen na afloop.

Mocht je last hebben van mijten ga dan ook even langs de dierenspeciaalzaak, daar kunnen ze je goed adviseren over wat te doen en welke producten het beste bij jou dieren en omgeving passen.

Zie ook Huidaandoeningen

DWERGHAMSTER HEEFT BLOEDING

Een hamstertje is een kleine gevoelig diertje dat weleens gewond kan raken. Het grote gevaar bij bloedingen is dat bij grote bloedingen het diertje zelfs kan komen te overlijden.
Hoeveel bloed het diertje in een bepaald tijd verliest hangt af van de grootte van het gat in het bloedvat, maar ook van het soort bloedvat. Op basis daarvan onderscheiden we 3 soorten bloedingen:
Haarvatbloeding: Dit is een redelijk ongevaarlijke bloeding. Deze bloeding moet uiteraard wel verzorgd worden. Vaak is de wond is niet diep (alleen een schaafwondje) en er is niet zoveel bloedverlies. Desinfecteer de wond goed. Verbinden is vaak niet nodig.
Aderlijke bloeding: Hier stroomt het bloed gelijkmatig en heeft het een donker rode kleur. Deze kleur komt doordat het bloed in de aders naar het hart toestroomt en arm aan zuurstof is. Maak de wond goed schoon met een ontsmettingsmiddel of met een gedept in gekookt water steriel gaasje. Ga wel voor de zekerheid met je hamstertje naar de dierenarts, deze zal de wond nogmaals nakijken, verschonen en wellicht verbinden of hechten.
Slagaderlijke bloeding: Dit is een zeer ernstige bloeding, die de hamster fataal kan worden. Het bloed gutst schoksgewijs uit de wond en is helderrood van kleur. Dit komt doordat het rechtstreeks afkomstig is van het hart en veel zuurstof bevat. De hamster kan dus in korte tijd zeer veel bloed verliezen. Snel handelen is dan ook geboden.
Je kunt de volgende dingen doen terwijl je snel richting de dierenarts gaat:
Leg het lichaamsdeel dat bloed hoger dan de rest van het lichaam, indien dit mogelijk is.
Leg enkele steriele gaasjes op de wond om de bloeding zoveel mogelijk te stelpen.
Breng de hamster zo snel mogelijk naar de dierenarts.

DWERGHAMSTER MET ABCES

Wanneer de huid van een hamster beschadigd is, bijvoorbeeld door een splinter of een snijwondje, kan dit gaan ontsteken. Wanneer zo’n ontsteking onder de huid zit terwijl de opperhuid wel is geheeld, vormt zich een onderhuids bultje dat steeds groter kan worden. Dit noemt men een abces. Zo’n bacteriële ontsteking moet worden behandeld door de dierenarts. Hij zal het abces opensnijden en schoonspoelen. De infectie zelf zal behandeld worden met een antibiotica.

DWERGHAMSTER MET BRANDWOND

Ik hoop dat niemand met vuur speelt in de buurt van zijn hamster.
De huid is een belangrijk orgaan. Deze bied namelijk bescherming tegen schadelijke invloeden van buitenaf door het geven van signalen (het is warm, iet raakt je aan). Ook zendt de huid prikkels uit van het dier zelf, zoals bijvoorbeeld een verandering in de stand van de haren. Verder reguleert de huid de lichaamstemperatuur en de waterhuishouding. De huid zorgt ervoor dat het lichaam niet uitdroogt in een warmere omgeving.
Brandwonden kunnen erg gevaarlijk en zelfs dodelijk zijn indien grote delen van de huid zijn aangetast. Bij brandwonden moet je altijd eerste hulp verlenen. De hamster zal veel pijn hebben en moet zo snel mogelijk naar de dierenarts toe.
Wat moet je doen:
Probeer het verbrande lichaamsdeel iets af te koelen met koud water. De kou verlicht namelijk niet alleen de pijn, maar haalt ook de warmte uit de huid zodat diepere huidlagen minder ernstig worden aangetast.
Smeer geen zalven op de wond.
Probeer het beestje wat water te geven. Dit voor het geval de slijmvliezen zijn aangetast door warmte en/of rook.
De verbrande huid kan de lichaamswarmte niet meer vasthouden waardoor de hamster kan gaan rillen van de kou. Probeer het diertje in dat geval warm te houden.
Snel naar de dierenarts.

Zie ook Huidaandoeningen

DWERGHAMSTER MET BIJTWOND

Als je meerdere dieren bij elkaar zet dan heb je grote kans op bijtwonden. Daarom is het allereerste advies pas op met koppelen en zet nooit zomaar twee (volwassen) hamsters bij elkaar.
Gebeurd het dat je hamster een bijtwond oploopt door een gevecht met een andere hamster of misschien is de kat wel in de buurt geweest, ontsmet de wond dan zo snel mogelijk met een desinfecterend middel. Het licht er een beetje aan hoe groot en diep de wond is maar ook hier is het vaak wel raadzaam om even bij de dierenarts langs te gaan.

Zie ook Huidaandoeningen

EPILEPTISCHE AANVAL

Epilepsie is een plotselinge verandering in het bewustzijn van de hamster, waarbij krampen in lichaamsdelen kunnen optreden. Dit wordt ook wel een toeval genoemd. Hoe lang zo’n aanval duurt kan verschillen, soms is de aanval zo kort dat deze niet eens opgemerkt wordt. Maar in het algemeen duren de aanvallen tussen de halve minuut tot een minuut.
Wat zijn de symptomen
Omvallen en in een afwijkende houding blijven liggen
Bewusteloosheid
Krampaanvallen in enkele of alle lichaamsdelen
Het laten lopen van urine
Kwijlen
verwijde pupillen die ongevoelig zijn voor licht (is bij een hamster bijna niet te zien)
verkleuring van de slijmvliezen naar (donker)rood tot blauw.
Na zo’n aanval zal het diertje erg moe zijn en kan deze zelf gaan hijgen van de inspanning. De hamster is suffig en ongecoördineerd.
Het is niet leuk om zo’n aanval te zien en het lijkt meestal heftiger dan het is, probeer daarom rustig te blijven.
Wat doen we?
Tijdens de aanval kun je eigenlijk erg weinig doen. Let op waar de hamster zich op dat moment bevindt. Als hij bijvoorbeeld op een plateau ligt pas dan op dat hij er niet vanaf valt.

Leg de hamster na de aanval in op een rustige plek neer en ga zo snel mogelijk met hem naar de dierenarts.

ELEKTISCHE SCHOK

De kans dat een hamster een elektrische schok overleefd is aardig klein. Het zijn maar kleine dieren die niet zoveel kunnen hebben. Daarom is het ook raadzaam om je hamster nooit alleen los te laten lopen in een kamer waar kabels op de grond liggen.
Wat moet je bij een dergelijk ongeluk doen?
Haal het dier weg bij de kabel. Maar kijk uit dat je zelf geen stroom krijgt. Doe dit dus wel met een niet-geleidend voorwerp.
Schakel de bewuste krachtbron uit.
Controleer de ademhaling en hartslag.
Leg de hamster in horizontale ligging en breng heb zo snel mogelijk naar de dierenarts.
Let op! Handel bij een elektrische schrok altijd bedacht en rustig doe geen overhaaste dingen ook al ben je geschrokken. Raak het diertje nooit zomaar aan want voor je het weet krijg je zelf een schok.

russische dwerghamster facebookrussische dwerghamster twitterrussische dwerghamster you tuberussische dwerghamster feed

Koop uw Hamster artikelen eenvoudig bij DRD Pets, de online Hamster Webshop voor uw Hamster. Voor artikelen voor uw Hamster bent u in onze hamster webshop op de juiste plaats. U vindt hier verschillende soorten en merken voor een aantrekkelijke prijs. Trixie, Karlie, Europet, Ferplast e.a. Bestellen gaat eenvoudig en snel in onze hamster webshop.
hamsterforum
Gerbil
Cotton Comfort

ALGEMEEN

Over onsl
Voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Contact

FOKKEN

Mijn Fokdoel
Hobby Fokkers Wet
Alle nestjes
Koppels
Leuke reacties
Statistieken

TE KOOP

Te koop
Hoe werkt het
Prijslijst
Onze kalender

DRD WEBSITES

DRD Hamsters
DRD Hamsterforum
DRD Hamster Webshop

SOCIAAL

Twitter
Facebook
YouTube