Russische Dwerghamster
Home De Russische DwerghamsterTe Koop De Russische DwerghamsterKoppels De Russische DwerghamsterHamsterforumHamster WebshopBlog De Russische DwerghamsterLeuke Links De Russische DwerghamsterGastenboek De Russische Dwerghamsterhamster nieuwsContact De Russische Dwerghamster
HUISVESTING
Aanschaf
Huisvesting
Benodigdheden
Loopradjes
Bodembedekking
VERZORGING
Omgang
Verzorging
Vacht
Kleuren
VOEDING
Voeding
Hamsteren
GEDRAG
Gedrag
Gedrag v/s kleur
Bijten
Snelle Hamster
Gedragsfasen
Communicatie
VOORTPLANTING
Voortplanting
Fokt niet
Oeps Nestje
Complicaties
Geslacht
Inteelt
Genetica
Kleurcodes
De kleinste
GEZONDHEID
Gezondheid
Signalement
Anatomie
Diabetes
Gewicht & Lengte
OVERIGE
Herkomst
Keuringen
Hamstersoorten
Hamster weetjes

KLEINSTE UIT HET NEST

Dwerghamster.nlHet is algemeen bekend dat de kleinste dieren uit het nest het niet vaak goed doen. Dan heb ik het echt over de KLEINSTE en niet de iets kleinere.

De echte kleine dieren noem ik achterblijvertjes. Ik heb er tot nu toe maar twee gehad 1 mandarijntje en 1 Wildkleurtje Queeny. Uit nieuwsgierigheid heb ik Queeny destijds gehouden ze was echt klein vergeleken met haar broertjes en zusjes. Ze was van begin af aan al de kleinste. Op de foto hierboven kun je dit duidelijk zien het wildkleurtje links van de andere wildkleurtjes.

Op onderstaande foto's is ze iets ouder en is het verschil al helemaal duidelijk te zien.

Dwerghamster.nl

Uiteindelijk is ze toch uitgegroeid tot een mooie hamster. Hier Onderstaand op de foto.

Dwerghamster.nlDwerghamster.nl

Ik heb haar dus gehouden omdat ik wilde zien of ze qua fysieke ontwikkeling haar broertjes en zusjes zou bijbenen of dat ze misschien kleiner zou blijven ... tja zou toch kunnen. Maar nee ze is gegroeid niet de grootste hamster maar toch wel netjes tussen de 50 a 60 gram in.

Ik heb ook even willen kijken of ze zou fokken en wat ze zou fokken. Na 8 maanden en vier verschillende mannen heeft ze geen nestjes gekregen. Drie van de vier mannen die bij haar hebben gezeten hebben wel een nestje gekregen met andere vrouwtjes dus weet ik zeker dat het aan haar ligt.

Achteraf gezien is het maar beter ook dat ze niet fokt want nu heb ik vanaf enkele weken gemerkt dat ze achteruit gaat qua gewicht en minder eet... Nu weegt ze nog maar 30 gram en ziet er zo uit.

Dwerghamster.nlDwerghamster.nl

Dwerghamster.nlDwerghamster.nl

..... inderdaad heel erg en ze ziet eruit als een STOKoude hamster... maar ze is nog maar 8 maand. Normaal gesproken beginnen rusjes er zo uit te zien tussen 1,5 a 2 jaar en niet bij 8 maand.
Hier een foto van Clowy die is iets ouder dan 2 jaar geworden

Dwerghamster.nl

PROGERIA

....op het Hammie Hamsterforum noemde iemand de ziekte Progeria. Dit is een zeldzame ziekte die er voor zorgt dat het lichaam in een zeer snel tempo verouderd... zou dit ook bij hamster voor kunnen komen?

Interessant stukje over onderzoekers die dit fenomeen hebben onderzocht bij muizen.

Onderzoekers hebben de genen van een familie laboratoriummuizen zodanig stuk gemaakt, dat de dieren in razend tempo oud worden. Het experiment lijkt te bewijzen dat ouder worden zoiets is als het leeg raken van batterijen – en dat eeuwige jeugd misschien ooit een haalbare kaart is.

Het is een ontwikkeling die zo langzaam gaat, dat je hem eigenlijk niet opmerkt. Heel, héél geleidelijk is de wetenschap ouderdom gaan zien als een dodelijke ziekte. Een ziekte, die misschien ooit te genezen is.
Vreemd is dat niet. Simpele, zich delende wezens zoals amoebes leven in theorie oneindig lang. Blijkbaar is oud worden iets wat het leven er pas later bij heeft gekregen. Bovendien zijn losse mensencellen in het laboratorium relatief makkelijk onsterfelijk te maken – tumorcellen zijn dat trouwens al. Wie weet is er een knop waarmee je het oud worden kunt uitschakelen.

De nieuwste stap in de zoektocht komt uit Zweden, in de gedaante van een stam extreem snel verouderende laboratoriummuizen. De dieren hebben als jong volwassenen al het gebogen, kalende, door ouderdomsziektes gemankeerde lijf van een hoogbejaarde. Maar niet getreurd: “Deze aanpak stelt ons wellicht in staat strategieën te ontwikkelen om de schadelijke gevolgen van natuurlijke (…) menselijke ouderdom te bestrijden of uit te stellen,” schrijven de bedenkers van de muizen in het blad Nature.

Oud worden komt ruw gezegd omdat het lichaam het op de een of andere manier aflegt tegen de schadelijke, oxiderende bijproducten van de stofwisseling in cellen. Vele jaren lang houden we de oxidanten, vrije radicalen en andere giffen in bedwang – maar dan, opeens, geeft ons lichaam het op. Ons lijf en ons erfelijk materiaal begint dan letterlijk weg te roesten, met als gevolg ouderdomskwalen en de dood. Hoe en waarom die omslag plaatsvindt, is nog onduidelijk. Ergens in de ingewikkelde chemische bedrading van cellen moet iets zitten dat ons richting rollator stuurt.

Dwerghamster.nlNils-Göran Larsson van het Karolinska Instituut en collega’s denken zo’n startmotor nu te hebben gevonden. Ouder worden lijkt voor een belangrijk deel te worden aangezwengeld door de mitochondriën, de energiefabriekjes van de cel. Die mitochondriën – het zijn er duizenden per cel - hebben elk hun eigen stukje DNA. En al lang is bekend dat dat mitochondriaal DNA bij oude van dagen vol zit met foutjes en andere slijtagesporen. Het gevolg van veroudering? Of brengen de defecten het oud worden juist op gang?

De vroeg bejaarde muizen lijken bewijs voor dat laatste. Larsson paste de muizen genetisch zodanig aan, dat ze extra snel slijtend mitochondriaal DNA hebben. En dat zorgde voor ouderdom. De dieren waren nog geen halfjaar oud – een jaar of twintig, in menselijke levensjaren – of ze verloren gewicht, werden kaal en onvruchtbaar, kregen een stramme, kromgetrokken rug, en stierven.

De volgende stap is de ontwikkeling van een muis die juist langzaam slijtend mitochondriaal DNA heeft. Als het goed is, zorgt dat voor langere muizenlevens, in plaats van kortere, schrijven de Amerikaanse ouderdomsonderzoekers George Martin en Lawrence Loeb in een commentaar. Overigens bestaan er al laboratoriummuizen die een stuk ouder kunnen worden dan normaal. Het record staat op naam van een muis met de speelse naam ‘GHR-KO 11C’. Die haalde zijn vijfde verjaardag – 150 jaar oud, als hij een mens was.

Toch lijkt het er ook op dat ouderdom niet één, maar meerdere startmotoren onder de motorkap heeft. De beruchte, zeldzame kinder-verouderingsziekte progeria bijvoorbeeld wordt veroorzaakt door een defect aan een gen dat gaat over het membraan rond celkernen. Patiëntjes met progeria worden dan ook op een andere manier oud dan de Zweedse muizen, met andere symptomen.

En zo zijn er inmiddels al zes stofjes gevonden die, als je ze weghaalt, muizen uiteenlopende ouderdomsverschijnselen geven. Waar de hoofdschakelaar, de 'contactsleutel', zit, dat is nog onduidelijk.

russische dwerghamster facebookrussische dwerghamster twitterrussische dwerghamster you tuberussische dwerghamster feed

Koop uw Hamster artikelen eenvoudig bij DRD Pets, de online Hamster Webshop voor uw Hamster. Voor artikelen voor uw Hamster bent u in onze hamster webshop op de juiste plaats. U vindt hier verschillende soorten en merken huisjes voor een aantrekkelijke prijs. Trixie, Karlie, Europet, Ferplast e.a. Bestellen gaat eenvoudig en snel in onze hamster webshop.
hamsterforum
Gerbil
De kipfilet op je bord is slechts 6 weken oud. Help de dieren in de vee-industrie, kijk op wakkerdier.nl

ALGEMEEN

Over onsl
Voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Contact

FOKKEN

Mijn Fokdoel
Hobby Fokkers Wet
Alle nestjes
Koppels
Leuke reacties
Statistieken

TE KOOP

Te koop
Hoe werkt het
Prijslijst
Onze kalender

DRD WEBSITES

DRD Hamsters
DRD Hamsterforum
DRD Hamster Webshop

SOCIAAL

Twitter
Facebook
YouTube