Russische Dwerghamster
Home De Russische DwerghamsterTe Koop De Russische DwerghamsterKoppels De Russische DwerghamsterHamsterforumHamster WebshopBlog De Russische DwerghamsterLeuke Links De Russische DwerghamsterGastenboek De Russische Dwerghamsterhamster nieuwsContact De Russische Dwerghamster
HUISVESTING
Aanschaf
Huisvesting
Benodigdheden
Loopradjes
Bodembedekking
VERZORGING
Omgang
Verzorging
Vacht
Kleuren
VOEDING
Voeding
Hamsteren
GEDRAG
Gedrag
Gedrag v/s kleur
Bijten
Snelle Hamster
Gedragsfasen
Communicatie
VOORTPLANTING
Voortplanting
Fokt niet
Oeps Nestje
Complicaties
Geslacht
Inteelt
Genetica
Kleurcodes
De kleinste
GEZONDHEID
Gezondheid
Signalement
Anatomie
Diabetes
Gewicht & Lengte
OVERIGE
Herkomst
Keuringen
Hamstersoorten
Hamster weetjes

Hamster Communicatie

Dieren communiceren met elkaar door middel van lichaamstaal, geur en geluid. Een hele belangrijke rol bij de communicatie van hamstertjes speelt de geur van de dieren.

Bij de mannetjes is het de geurklier die de dieren onderling verteld of ze wel of niet bij elkaar horen en of ze wel of niet een vriendelijke instelling tegenover elkaar hebben of een vijandige instelling.

De vrouwtjes scheiden vocht uit via hun geslachtsdelen, deze geur zegt net zoveel als de geurklier en daarbij komt dat het mannetje middels deze geur weet of het vrouwtje bronstig (paringsbereid) is.


Wist je dat de Campbelli en de Russische Dwerghamster elkaar vinden stinken?

Hamster geluiden

Geluid is ook een belangrijk communicatiemiddel voor de dieren. Vooral voor jongen zijn de piepjes van levensbelang.
Als moeders weg is of als ze buiten het nestje raken zullen ze hun moeder gaan roepen (piepen). De moeder herkend het geluid van haar kinderen meteen en zal hen opzoeken.

Ook onderling kunnen dwerghamsters elkaar laten weten wat ze van elkaar vinden door middel van geluid. Zo zal een onderdanige hamster korte piepjes produceren die de andere hamster laten weten dat hij zich overgeeft en in een onderdanige positie verkeerd.

Zodra de dwerghamster hard gaat krijsen dan geeft dat aan dat hij heel bang is en zich volledig overgeeft. Deze krijsen geven echter niet alleen angst weer maar zeker ook pijn. Als de hamster wordt gebeten door de ander zal hij ook op deze manier gaan krijsen. Door het gekrijs proberen ze als het ware de vijand weg te jagen.


Wist je dat de Russische Dwerghamster de meest angstig aangelegde hamster is van alle hamsters en dat deze ook het snelste zal gaan krijsen?


Hamster gedrag

Ook door middel van bepaald gedrag laten dwerghamsters aan elkaar zien wat ze wel of niet willen. Zo zal een paringsbereid vrouwtje zich aanhankelijk gaan gedragen naar het mannetje toe en zich tegen hem aan wrijven en met haar kontje tegen hem aan drukken. Zo geeft ze aan dat ze wil paren.

Op de rug liggen is een typische gedraging die aangeeft dat de hamster zich volledig overgeeft. Soms gaat dit gepaard met geluiden als piepjes of krijsen maar het kan ook zo zijn dat de hamster stil op zijn rug gaat liggen en zich door een andere hamster laat besnuffelen.
Je kunt aan rusjes goed zien wat ze denken/voelen. Onderstaand een paar voorbeelden.


Lichaamstaal van de Russische Dwerghamster

 

Dwerghamster.nlAlert (geïnteresseerd)

Op de foto links kun je een hamster zien die heel alert is. Hij heeft wat gehoord en blijft onder het lopen even staan om goed te luisteren wat er gebeurd.
Je kunt aan zijn oortjes goed zien dat hij geconcentreerd ergens naar luistert en hij kijkt naar waar het geluid vandaan komt.

 

 


Dwerghamster.nlAlert (minder geïnteresseerd)

Ook deze hamster is alert maar is minder geïnteresseerd in het geluid dat ie heeft gehoord dan de hamster hierboven. Deze hamster heeft het geluid gehoord, stopt even met eten om ernaar te luisteren maar blijft verder rustig zitten om zijn maaltijd zo weer te vervolgen.

 


Dwerghamster.nlAlert (Nest)

Hier zien we een moeder hamster die kleintjes in haar nest heeft liggen. Ze heeft iets gehoord en gaat meteen kijken wat er aan de hand is. Sommige vrouwtjes kunnen heel chagrijnig reageren als ze een nestje hebben en iets of iemand verstoord hun rust.

 


Dwerghamster.nlAlert (Omhoog kijkend)

Je kunt goed zien dat dit rusje omhoog kijkt. Hij heeft wat gezien of hij ziet iets bewegen boven hem. Hij is niet per se bang maar is wel op zijn hoede.

 

 


Dwerghamster.nlNieuwsgierig

Wat ruik ik? Wat zie ik? Wat is dat?
Dit is een nieuwsgierige hamster, hij ziet wat liggen en moet er even aan ruiken. Zou het eetbaar zijn?
Je hoort hem bijna denken :-)

 


Dwerghamster.nlAftasten (omgeving met angst)

Deze hamster is zijn omgeving aan het aftasten. De omgeving is nieuw en hij weet dat er ergens een rand is waar hij wellicht vanaf kan vallen. Je kunt goed zien dat de hamster heel voorzichtig is doordat hij zijn oortjes plat heeft en zijn lichaam helemaal plat maakt. De platte oortjes geven ook aan dat hij een beetje angstig is in deze situatie.

 


Dwerghamster.nlAftasten (omgeving zonder angst)

Hier kun je duidelijk zien dat het diertje voorzichtig maar niet meer angstig is. Zijn oortjes staan mooi alert naar voren toe, wat aangeeft dat hij niet bang is maar lekker geïnteresseerd en alert. Hij maakt zijn lichaam nog wel plat wat aangeeft dat het diertje wel voorzichtig is.

 


Dwerghamster.nlAngstig (op zijn hoede)

Hier zien we een rusje die een beetje bang is. Hij zit in een vreemde omgeving met vreemde geuren en hij hoort ook nog eens vreemde geluiden. Alles bij elkaar maakt hem een beetje bang en zo ziet hij er ook uit. Ik vind ze er altijd zo zielig uit zien.

 


Dwerghamster.nlAngstig (in de verdediging)

Deze kleine kruimel is heel erg bang en gaat meteen in de verdedigingshouding staan. Hij is klaar om uit te halen met zijn kleine pootjes. Hierna kan hij zich op zijn rug laten vallen en overgeven.

 


Dwerghamster.nlDoodsbang (Geeft zich compleet over)

Deze hamster is doodsbang en geeft zich helemaal over. Hij heeft zijn bekkie helemaal open en krijst luid. Dit gedrag wordt regelmatig door jonge hamsters vertoond maar ook oudere hamsters kunnen dit gedrag vertonen als ze heel bang zijn. Een hamster kan zo reageren op een andere hamster, maar zeker ook op jou als ie bang is of schrikt.

 


Dwerghamster.nlVijandig

Deze twee hamsters vinden elkaar niet zo vriendelijk de manier waarop ze elkaar aankijken is niet bepaald vriendelijk te noemen. Hier moet je dus even uitkijken want ze kunnen elkaar elk moment aanvliegen.

 

 

 


Dwerghamster.nlOnderdanig

Hier zien we twee hamsters, een mannetje en een vrouwtje. Dit gedrag zul je regelmatig bij een koppeling terugzien. Het vrouwtje (rechts) vertoont onderdanig gedrag en laat zich door het mannetje besnuffelen. Dit kan gepaard gaan met piepen en soms krijsen.

 


Dwerghamster.nlVechten

Hier zien we twee vechtende hamsters. De bekjes zijn open en de tandjes kun je goed zien. De hamsters zullen elkaar met de pootjes wegduwen totdat ze een mogelijkheid zien de ander te pakken en bijten. Dit vechten kan gepaard gaan met: een tikkend geluid, piepen en krijsen. De hamsters verwonden elkaar vaak op de kont en de geslachtsdelen.

 


Relaxed

Deze hamster heeft het helemaal naar zijn zin. Hij is blij en rol lekker in zijn zandbakje. Een typische happy hamster!

 


Dwerghamster.nlRelaxt Slapen

Nog zo’n mooi voorbeeld van een relaxte hamster. Hij slaapt open en bloot in zijn verblijf. Dat is een heel goed teken, er zijn maar weinig hamster die dat zouden doen. 100% vertrouwen en gevoel van veiligheid.

 


Dwerghamster.nlRelaxt Slapen (bij elkaar)

Rusjes die het goed met elkaar kunnen vinden (zoals het nestje jongen op de foto), zullen altijd bij elkaar slapen. Zo kun je ook goed zien of een koppeltje het echt leuk heeft samen.

 


Dwerghamster.nlInteresse in elkaar

Als je een mannetje en een vrouwtje bij elkaar zet kan het twee kanten op gaan, of ze willen niets van elkaar weten en gaan in het ergste geval met elkaar vechten of ze toten interesse in elkaar zoals het koppeltje hier links op de foto.

 


Territorium markeren bij Hamsters

Dwerghamster.nl

Op de bovenstaande foto’s kun je zien hoe een mannetje zijn territorium markeert. Hij glijdt als het ware met zijn buik over het te markeren voorwerp, in dit geval een knaagstick. Je kunt het markeren goed herkennen aan het staartje dat omhoog komt (zie laatste 3e foto).
Zowel mannetjes als vrouwtjes vertonen dit gedrag.


COMMUNICATIE TUSSEN OUDERS EN JONGEN

Ook bij de opvoeding van de jonge hamstertjes komt veel communicatie kijken. Zodra de jongen bijvoorbeeld groot genoeg zijn om op zichzelf te wonen, laat mama hamster dit goed merken. Op een leeftijd van ongeveer 3 weken, zijn de jongen klaar om de wijde wereld in te trekken en moeten ze gescheiden worden van de ouders. Als de jongen te lang bij mama blijven wonen, verjaagt ze haar kids op de volgende manier:


Lichaamstaal

Lees hier meer...

Gedrag

Lees hier meer...

russische dwerghamster facebookrussische dwerghamster twitterrussische dwerghamster you tuberussische dwerghamster feed

Koop uw Hamster artikelen eenvoudig bij DRD Pets, de online Hamster Webshop voor uw Hamster. Voor artikelen voor uw Hamster bent u in onze hamster webshop op de juiste plaats. U vindt hier verschillende soorten en merken huisjes voor een aantrekkelijke prijs. Trixie, Karlie, Europet, Ferplast e.a. Bestellen gaat eenvoudig en snel in onze hamster webshop.
hamsterforum
Cotton Comfort
Gerbil

ALGEMEEN

Over onsl
Voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Contact

FOKKEN

Mijn Fokdoel
Hobby Fokkers Wet
Alle nestjes
Koppels
Leuke reacties
Statistieken

TE KOOP

Te koop
Hoe werkt het
Prijslijst
Onze kalender

DRD WEBSITES

DRD Hamsters
DRD Hamsterforum
DRD Hamster Webshop

SOCIAAL

Twitter
Facebook
YouTube